Editorial, 07.04.2008 - cons. jur. Marcel Vasile
Am petrecut cateva zile departe de Bucuresti alungat fiind de summit-ul NATO. Trebuie sa admit ca aceasta mini-vacanta a fost cat se poate de binevenita. M-am dus la munte cu gandul de a-mi „reincarca bateriile.” Muntii cei dragi si locurile copilariei sunt o sursa de energie inepuizabila si gratuita. Trebuie doar sa te conectezi... sa ajungi acolo. Am reusit sa ma intorc in Bucuresti „reincarcat” si pregatit sa-mi fac bine treaba.
S-a tot vorbit in ultima perioada de calitatea muncii, de productivitatea acesteia. Este destul de greu sa masori munca prestata de un salariat, mai ales daca acesta nu desfasoara o activitate in urma careia rezulta unul sau mai multe produse finite. Desigur, exista din ce in ce mai multe metode si sisteme de evaluare a performantelor, dar a caror aplicare necesita, de regula, resurse importante de timp si bani. Ce mai simpla evaluare are la baza fisa postului. In aceasta anexa la contractul individual de munca sunt prevazute principalele sarcini si responasabilitati care ii revin salariatului. De altfel, una dintre principalele obligatii ale salariatului este aceea de realiza norma de munca, sau dupa caz, de a indeplini sarcinile ce ii revin conform fisei postului. Conform descrierii sarcinilor postului de consilier juridic din „101 modele de fise de post”, un consilier juridic are urmatoarele atributii:
• „Acorda asistenta, consultanta si reprezentare juridica firmei si angajatilor acesteia. Ghidul HR-istului Legis Plus Legislatia Muncii Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
• Rezolva cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului.
• Redacteaza proiecte de contracte si negociaza clauzele legale contractuale.
• Redacteaza, avizeaza si contrasemneaza acte juridice, verifica identitatea partilor, consimtamantul, continutul si data actelor incheiate ce privesc firma.
• Verifica legalitatea actelor cu caracter juridic si administrativ primite spre avizare.
• Se preocupa de permanenta actualizare a bazei informationale legislative a firmei.”
La aceste atributii se adauga o gama foarte larga de responasibilitati (privind relatiile interpersonale, in raport cu aparatura pe care o utilizeaza, in raport cu obiectivele postului, in raport cu securitatea si sanatatea muncii, privind metodele / procedurile de lucru). In situatia in care consilierul juridic isi indeplineste atributiile mai sus amintite cu buna credinta, diligenta si respect fata de profesia sa, putem spune ca isi face bine treaba.
Afla mai multe despre importanta fiselor de post si despre modalitatea lor de intocmire consultand ''101 modele de fise de post."