“Care este procedura de angajare pentru un program de internship? Unde se transmite contractul de internship? Salariul minim dat este 50% din salariul minim pe tara? Ce alte conditii se impun?"
Raspunsul specialistului:
Legea 176/2018 privind internshipul, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 626 din 19 iulie 2018.
Conform art. 17 din Legea nr. 176 din 17 iulie 2018
organizatia-gazda are obligatia completarii si transmiterii datelor si informatiilor din contractul de internship, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii in cadrul programului de internship, in registrul de evidenta a contractelor de internship, infiintat de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala aceasta isi desfasoara activitatea, tinut in forma electronica, denumit in continuare registrul electronic de evidenta.
ATENTIE! Accesul organizatiei-gazda la registrul electronic de evidenta se face pe baza de parola proprie, utilizata cu titlu gratuit.
Astfel, conform art. 18 alin. (1) din Legea 176/2018, organizatia-gazda are obligatia completarii registrului electronic de evidenta in ordinea incheierii contractelor de internship.
Registrul electronic de evidenta cuprinde elementele de identificare ale internului, data incheierii contractului, data inceperii activitatii in cadrul programului de internship, durata acestuia, cuantumul indemnizatiei pentru internship, data incetarii contractului de internship, domeniul in care se desfasoara programul de internship.
Orice modificare privind datele de identificare ale organizatiei-gazda, respectiv cu privire la contractul de internship, se opereaza in registrul electronic de evidenta, in termen de 3 zile lucratoare de la data aparitiei situatiei care a impus respectiva modificare.
Indreptarea erorilor survenite in completarea registrului electronic de evidenta se efectueaza la data la care organizatia-gazda a luat cunostinta de acestea.
Asadar, contractele de internship se inregistreaza in registrul de evidenta a contractelor de internship.
Conform art. 2 lit. k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Internul are dreptul la o indemnizatie de internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship.
Cuantumul indemnizatiei pentru intership este egal cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata (art. 8 alin. (2) din Legea 176/2018).
CITITI SI:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Retineri din salariu. Daune materiale. Temei incetare CIMIntrebare: Un conducator auto transport rutier de marfuri (cod COR 833201) a fost angajat in perioada 28.03.2025-09.05.2025 la o societate de transport international de marfuri. Incetarea a fost facuta cu art. 31 alin 3. Acest angajat a facut mai multe daune la firma pentru care a cursat (vagon, marfa, etc. - daune care depasesc 3.000 euro). Poate societatea noastra sa ii retinta angajatului din salariu si indemnizatia de detasare contravaloarea daunei? Am inteles ca ar fi legal in baza facturilor de dauna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Conducator in domeniul SSM. StudiiIntrebare: Un angajat cu studii superioare economice - managment, in specializarea Management cu un curs finalizat de 240 h absolvit cu certificat de atestare a competentelor profesionale de Evaluator de risc si auditor in domeniul secritatii si sanatatii in munca, poate ocupa postul de conducere al activitatii de activitatii de SSM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<