Sanctiuni disciplinare si consecinte: cand este posibila radierea acestora din dosarul personal al angajatului?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
08 Noiembrie 2016
08 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
sanctiune disciplinararadiere sanctiuni disciplinaresanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atat timp cat un angajat savarseste anumite abateri disciplinare, angajatorul sau ii poate aplica o sanctiune, care va fi in concordanta cu fapta savarsita de salariatul cu pricina.


 
 
Orice companie angajatoare trebuie sa fie familiarizata cu santiunile disciplinare pe care le poate aplica unui angajat, asa cum prevede Codul Muncii. Conform art. 248 un angajator poate apela la: avertismentul scris; retrogradarea din functie, reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%; reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%; desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. 

 
 
 
ATENTIE: In afara de avertismentul scris, nicio alta sanctiune enumerata mai sus nu este posibila, fara o cercetare disciplinara, in acest sens. 
 


 
Asa ca, pentru efectuarea cercetarii disciplinare, orice angajator trebuie sa aiba in vedere ca angajatul trebuie convocat in scris, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

 
 
"In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este", conform Codului muncii.

 
 
Ce se petrece in cazul in care un salariat a fost deja sanctionat disciplinar? Aceasta poate fi radiata din dosarul personal?

 
 
Potrivit art.248 din Codul Muncii, angajatul are sansa de a-si indrepta greseala, acesta precizand ca: "sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa".

 
 
Este demn de mentionat ca radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa în forma scrisa. Dar chiar si in lipsa deciziei angajatorului radierea are loc, intervine de drept, dar nu este constata printr-un document.


 
 
Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii


 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]