Managerul general (angajatorul) nu mai are incredere intr-un salariat cu functie de conducere, deoarece acest salariat actioneaza in mod sistematic impotriva organizatiei din care face parte ducand la prejudicii de imagine si chiar la diminuarea capacitatii normale de functionare (intentarea de procese, amenintari cu actiuni civile sau penale, timorarea angajatilor institutiei).
Exista vreo posibilitate legala (emiterea unei dispozitii) prin care angajatorul sa preia conducerea executiva a compartimentului la care este sef salariatul in cauza?
Raspuns:
Continutul atributiilor conferite unui salariat este reglementat prin fisa postului, anexa obligatorie la contractul individual de munca.
Fisa postului cuprinde un ansamblu de reglementari proprii angajatorului, prin care acesta stabileste atributii, responsabilitati, nivelul ierarhic in statul de functiuni, precum si relatia cu alte posturi supraordonate, subordonate sau aflate pe acelasi nivel ierarhic.
De asemenea, conduita politicoasa si onesta pretinsa salariatilor este reglementata in cadrul regulamentului intern, facand in caz contrar obiectul uneia dintre cele mai notorii fapte ce constituie abatere disciplinara grava.
Concedierea perfect legala
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Continutul fisei postului se poate modifica in functie de necesitatile angajatorului, insa nu recomandam golirea de atributiile specifice a postului respectiv.
In situatia dvs. va recomandam urmatoarele:
1. Transferarea unor atributii prin utilizarea carora s-au creat tensiuni catre o alta persoana, de regula aflata la un nivel ierarhic superior.
Aceasta operatiune se poate realiza inclusiv prin dispozitie scrisa a conducerii unitatii (decizie unilaterala) adusa la cunostinta salariatului, de natura sa modifice continutul fisei postului respectiv sau prin comunicarea unei noi fise a postului.
2. Analiza comportamentului salariatului dvs. in raport cu pozitia ocupata, cu fisa postului prezenta si cu prevederile regulamentului intern si a CCM aplicabil.
3. Analiza oportunitatii cercetarii conduitei salariatului respectiv sub aspect disciplinar daca faptele au fost izolate, iar in masura in care rezulta un comportament general rau intentionat al salariatului, inclusiv sub aspectul necorespunderii profesionale.