Protectia muncii: Cerinte privind ventilarea spatiilor destinate vopsirii

protectia munciiinstalatii de ventilareechipamente tehnice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Toate zonele de vopsire vor fi prevazute cu instalatii de ventilare mecanica adecvata, pentru indepartarea sigura a vaporilor inflamabili, a amestecurilor sau pulberilor si pentru limitarea si controlul reziduurilor combustibile, astfel incât sa se asigure securitatea lucratorilor si a echipamentelor tehnice.

• Pentru evacuarea substantelor nocive sau a celor care formeaza amestecuri explozive cu aerul, se vor utiliza instalatii de ventilare mecanica generala sau locala, astfel incât concentratiile de noxe sa se incadreze in limitele admise.

• Instalatiile de ventilare mecanica locala vor asigura captarea, filtrarea - neutralizarea aerului poluat cu gaze, vapori sau aerosoli, inainte de evacuarea lui in atmosfera, pentru evitarea poluarii mediului inconjurator, in toate cazurile in care se depasesc concentratiile admise.

• Pentru compensarea aerului evacuat se vor utiliza instalatii de ventilare mecanica generala de introducere a aerului proaspat, atât in perioada calda a anului, cat si in cea rece. Aerul introdus va fi incalzit, respectiv racit, conform procesului tehnologic desfasurat in spatiul de lucru respectiv.

• Pe canalele de evacuare a aerului poluat, respectiv pe aspiratia ventilatorului de evacuare, se vor monta obligatoriu separatoare de picaturi, indiferent de natura gazelor si vaporilor transportati pe canalele de aer.

• Procesele de productie insotite de degajari de noxe cu periculozitate deosebita vor fi izolate in incaperi separate, instalatiile de ventilare fiind automatizate si comandate de la distanta.

• Toate instalatiile pentru introducerea aerului proaspat in scopul diluarii substantelor nocive degajate, precum si cele pentru compensarea aerului evacuat prin sisteme de aspiratie locala vor realiza simultan si incalzirea spatiilor de lucru, mai ales când sistemele de ventilare au functionare continua.

• La stabilirea debitului de aer necesar diluarii noxelor, se vor lua in considerare atât regimul de presiune impus a se realiza in sectia respectiva, precum si valoarea totala a debitului de aer evacuat cu instalatiile de ventilare mecanica locala sau generala.

• Cantitatile de substante nocive care stau la baza calculului de aer necesar diluarii noxelor se vor determina prin luarea in considerare a conditiilor de degajare in timp (variatia diagramelor de evaporare a substantelor volatile, factorii de simultaneitate etc.).

• Dispozitivele de aspiratie locala trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:

- lucratorul, in pozitia normala de lucru, sa nu se afle intre sursa de generare noxe si deschiderea de aspiratie;
- amplasarea dispozitivelor de aspiratie sa nu impiedice procesul tehnologic, accesul la comenzi si deservirea utilajului;
- forma dispozitivelor de aspiratie si viteza de aspiratie se vor determina in functie de fazele procesului tehnologic, astfel incât sa se realizeze o captare cu eficienta maxima.

• Nu se admite recircularea aerului in sectiile de vopsire sau in cabinele de vopsire.

• Se vor prevedea, obligatoriu, instalatii de ventilare de avarie in incaperile unde este posibila degajarea brusca a unui volum de substante nocive (toxice sau inflamabile) , pe care instalatiile de ventilare dimensionate in regim normal nu-l pot evacua in timpul necesar restabilirii conditiilor normale de lucru (depozite de vopsele si solventi).

• Comanda pornirii si opririi instalatiilor de avarie se va face manual sau automat, atât in interiorul incaperii, cât si din exterior, lânga usa de intrare.

• Instalatiile de ventilare de avarie vor fi independente de orice alta instalatie de ventilare.

• In instalatiile de pompare si preparare a vopselelor, este obligatorie utilizarea sistemelor de introducere a aerului proaspat, astfel incât acestea nu vor functiona in timpul purjarii incaperilor; admisia aerului pentru compensare in aceste momente se va face pe cale naturala, prin infiltratii de la ferestre si usi.

• Pentru toate instalatiile de ventilare mecanica - evacuare noxe si introducere de aer proaspat (pentru dilutie si compensare) - este obligatorie prevederea sistemelor electrice de avertizare optica si acustica a opririi ventilatoarelor.

SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei nerespectarea de catre angajator a reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea prezentei peste limitele maxime admise a agentilor chimici, conform art. 39 alin. (9) lit. b) din Legea nr. 319/2006.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia munciiinstalatii de ventilareechipamente tehnice

Data aparitiei: 05 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia muncii: Cerinte privind ventilarea spatiilor destinate vopsirii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]