Vopsirea in camp electrostatic se poate face cu instalatii portabile cu actionare manuala a pistolului, caz in care curentul maxim de scurtcircuit nu va depasi 0,2 mA, sau in instalatii cu flux continuu si actionate de la un panou de comanda.
Circuitele electrice nu trebuie sa produca scantei care sa duca la aprinderea amestecului vapori - aer.
Elementele expuse si incarcate electrostatic ale pistolului manual vor fi alimentate electric numai conditionat de un sesizor care controleaza alimentarea cu vopsea.
Piesele ce urmeaza a fi vopsite vor fi mentinute in contact metalic cu conveiorul sau alt suport legat la pamant.
Dispozitivele de prindere a pieselor se vor curata, dupa caz, pentru a asigura un contact corect.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Lucratorii care efectueaza operatii de pulverizare in camp electrostatic vor fi dotati cu echipament individual de protectie antistatic.
Cabinele de vopsire electrostatica automata vor fi prevazute cu instalatii de ventilare, instalatii de stingere cu dioxid de carbon si instalatii de intrerupere a campului electrostatic in cazul procedurii scanteilor. De asemenea, vor fi legate la centura de impamantare toate elementele metalice ale cabinei.
La vopsirea in camp electrostatic a pieselor, furnizorul utilajului va da instructiuni detaliate de utilizare care vor cuprinde masuri de protectie, ce se vor afisa la locul de munca. De asemenea, se vor afisa instructiuni de prim ajutor in caz de electrocutare.
La vopsirea in camp electrostatic, conducatorii locurilor de munca vor lua masuri pentru prevenirea acumularii de sarcini electostatice, pe diverse suprafete din zona de aplicare a vopselei (piese, persoane fizice, pardoseli etc.).