Accidentele de munca au numeroase consecinte asupra executantului, asupra sarcinii de munca, asupra mijloacelor de productie si asupra mediului de munca.
Va prezentam in continuarea aceste categorii de consecinte ale accidentelor de munca, cu informatii detaliate, conform InfoInstitutii.ro:
A. Consecinte asupra executantului:
- afectarea capacitatii de munca a executantului.
- afectarea celorlati participanti la procesul de munca sub forma pierderii de timp de munca in perioada imediat urmatoare (primul ajutor acordat victimei, pregatirea locului de munca in vederea reluarii activitatii, participarea ca martori la cercetarea accidentului etc.), dar si prin reducerea productivitatii in timp ca urmare a neincrederii in siguranta conferita de locul de munca.
B. Consecinte asupra sarcinii de munca:
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- Neindeplinirea sarcinii de munca la timp sau indeplinirea necorespunzatoare a acesteia.
C. Consecinte asupra mijloacelor de productie:
- Deteriorari sau distrugeri de mijloace fixe, materii prime, materiale etc. (cazul exploziilor, incendiilor, proiectarii de corpuri s.a.).
D. Consecinte asupra mediului de munca
- Atat mediul fizic cat si cel social pot fi afectate de accidentele de munca si bolile profesionale.
- Mediul fizic de munca este afectat numai indirect si numai de producerea accidentelor, ca o consecinta a deteriorarii unor echipamente tehnice, a recipientelor, a materialelor utilizate etc., in functie de situatia particulara existenta.
- Mediului social este afectat prin aparitia stresului pentru cei aflati la locurile de munca invecinate cu cel al victimei accidentului sau bolii, neincrederea in politica de securitate si sanatate in munca abordata in intreprindere etc.