Este deja un fapt binecunoscut ca cele mai mari salarii din Romania au fost inregistrate in cadrul companiilor de stat. Astfel, salariul acordat directorilor generali ai companiilor de stat este in medie de 4.800 lei, indiferent de pierderi sau daca se obtine profit.
Cu toate acestea, salariile directorilor adjuncti si ale sefilor de divizii sunt, in multe situatii, mai mari decat cele ale propriilor sefi, dupa ce salariile acestora din urma au fost plafonate.
In concret, in prima parte a anului 2010, Guvernul a trecut la plafonarea salariilor directorilor generali ai companiilor de stat la nivelul unui secretar de stat, fiind exclus orice criteriu de performanta in stabilirea remuneratiilor acestora.
In mod firesc, aceasta prevedere nu reprezinta un avantaj pentru cei aflati la conducerea unor companii aflate pe profit si cu un potential urias pe piata. Astfel, acesti directori risca sa nu mai fie motivati de incheierea anului cu un profit cat mai mare. Sunt in schimb avantajati cei care conduc companii cu datorii, acest raport fiind unul care dauneaza economiei.
La inceputul anului in curs, Guvernul a avut in vedere reintroducerea salarizarii prin contractele de mandat, fapt care ar fi impus criterii rigide si grile de departajare a salariilor primite de liderii companiilor de stat, fiind avuta in vederea indeplinirea unui target de castig. Prevederea nu a mai fos luata in calcul, pe motivul unui cost bugetar prea mare.
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul muncii si Legea Dialogului Social