"Am un angajat care a inceput activitatea la societatea noastra la data de 01.04.2022. La fostul angajator a incetat activitatea la data de 03.04.2022. A prins o zi lucratoare, 1.04.2022, figurand aici in concediu de odihna. In luna mai 2022 a adus concediu medical. Intrebarea este: La calculul stagiul de cotizare iau in calcul si venitul de la fostul angajator pentru ziua de 1.04.2022? Revin cu mentiunea ca la societatea nostra el are stagiu intreg de 19 zile."
Raspunsul specialistilor:
Nu mentionati codul de indemnizatie al concediului medical pentru a cunoaste daca concediul medical este unul pentru acordarea caruia este necesar stagiul de cotizare.
Daca concediul medical este un concediu pentru acordarea caruia este necesar stagiul de cotizare trebuie intai sa verificati daca salariatul indeplineste conditia stagiului de cotizare.
Stagiul de cotizare si baza de calcul sunt reglementate distinct de OUG 158/2005
Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul de cotizare necesar pentru concedii si indemnizatii este de minim 6 luni in ultimele 12 anterioare lunii in care se acorda concediul medical.
La stabilirea stagiului de cotizare se ia in calcul si perioada realizata la angajatorul anterior in baza adeverintei emise de acesta.
Asadar, daca in urma verificarii stagiului de cotizare rezulta ca acesta este indeplinit sau daca concediul medical este unul care se acorda fara stagiu se trece la stabilirea bazei de calcul.
Conform art. 10 alin.(1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de aigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
Cele 15 tipuri de concedii sunt:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
6. Concediul de maternitate
Astfel, baza de calcul se constituie din veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical. Prin urmare, spre deosebire de stagiu de cotizare care poate fi indeplinit in ultimele 12 luni, baza de calcul se constituie intotdeauna din veniturile realizate in ultimele 6 luni.
Din prevederile art. 10 alin.(1) mai sus citat rezulta ca la stabilirea bazei de calcul ca se iau in calcul toate veniturile asupra carora s-a calculat CAM in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical indiferent la ce angajator au fost realizate. Mai mult, nici OUG 158/2005, nici Normele metodologice de aplicare nu contin prevederi exprese prin care sa se excluda veniturile suprapuse de la calculul indemnizatiilor medicale.
Cu toate acestea, din informatiile pe care le avem, casele de sanatate considera ca in situatia in care in perioada de 6 luni, salariatul a realizat venituri la alt angajator, pe langa veniturile realizate la angajatorul la care beneficiaza de concediu medical, se vor lua in calcul doar veniturile realizate la angajatorul la care salariatul beneficiaza de concediu medical.
In consecinta, la stabilirea bazei de calcul veti lua in calcul veniturile realizate de salariat la angajatorul anterior in ultimele 6 luni anterioare lunii in care beneficiaza de concediu medical daca acestea nu se suprapun cu veniturile realizate la angajatorul curent. Astfel, venitul din luna aprilie realizat la angajatorul anterior nu se ia in calcul daca se suprapune cu venitul realizat la angajatorul curent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<