Suprapunerea veniturilor de la doi angajatori. Care va fi baza de calcul pentru concediul medical?

suprapunere concediu medicalsuprapunere venituri angajatoristagiu de cotizare concediu medical
Suprapunerea veniturilor de la doi angajatori. Care va fi baza de calcul pentru concediul medical?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Am un angajat care a inceput activitatea la societatea noastra la data de 01.04.2022. La fostul angajator a incetat activitatea la data de 03.04.2022. A prins o zi lucratoare, 1.04.2022, figurand aici in concediu de odihna. In luna mai 2022 a adus concediu medical. Intrebarea este: La calculul stagiul de cotizare iau in calcul si venitul de la fostul angajator pentru ziua de 1.04.2022? Revin cu mentiunea ca la societatea nostra el are stagiu intreg de 19 zile."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Nu mentionati codul de indemnizatie al concediului medical pentru a cunoaste daca concediul medical este unul pentru acordarea caruia este necesar stagiul de cotizare.
 
Daca concediul medical este un concediu pentru acordarea caruia este necesar stagiul de cotizare trebuie intai sa verificati daca salariatul indeplineste conditia stagiului de cotizare.
 
Stagiul de cotizare si baza de calcul sunt reglementate distinct de OUG 158/2005
 
Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul de cotizare necesar pentru concedii si indemnizatii este de minim 6 luni in ultimele 12 anterioare lunii in care se acorda concediul medical.
La stabilirea stagiului de cotizare se ia in calcul si perioada realizata la angajatorul anterior in baza adeverintei emise de acesta.
Asadar, daca in urma verificarii stagiului de cotizare rezulta ca acesta este indeplinit sau daca concediul medical este unul care se acorda fara stagiu se trece la stabilirea bazei de calcul.
 
Conform art. 10 alin.(1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de aigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
 
Cele 15 tipuri de concedii sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
8. Concediul pentru cresterea copilului...detalii aici >>>
 
Astfel, baza de calcul se constituie din veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical. Prin urmare, spre deosebire de stagiu de cotizare care poate fi indeplinit in ultimele 12 luni, baza de calcul se constituie intotdeauna din veniturile realizate in ultimele 6 luni.
 
Din prevederile art. 10 alin.(1) mai sus citat rezulta ca la stabilirea bazei de calcul ca se iau in calcul toate veniturile asupra carora s-a calculat CAM in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical indiferent la ce angajator au fost realizate. Mai mult, nici OUG 158/2005, nici Normele metodologice de aplicare nu contin prevederi exprese prin care sa se excluda veniturile suprapuse de la calculul indemnizatiilor medicale.
Cu toate acestea, din informatiile pe care le avem, casele de sanatate considera ca in situatia in care in perioada de 6 luni, salariatul a realizat venituri la alt angajator, pe langa veniturile realizate la angajatorul la care beneficiaza de concediu medical, se vor lua in calcul doar veniturile realizate la angajatorul la care salariatul beneficiaza de concediu medical. 
 
In consecinta, la stabilirea bazei de calcul veti lua in calcul veniturile realizate de salariat la angajatorul anterior in ultimele 6 luni anterioare lunii in care beneficiaza de concediu medical daca acestea nu se suprapun cu veniturile realizate la angajatorul curent.  Astfel, venitul din luna aprilie realizat la angajatorul anterior nu se ia in calcul daca se suprapune cu venitul realizat la angajatorul curent.
 
Un raspuns realizat la data de 4.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suprapunere concediu medicalsuprapunere venituri angajatoristagiu de cotizare concediu medical

Data aparitiei: 16 Septembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Suprapunerea veniturilor de la doi angajatori. Care va fi baza de calcul pentru concediul medical? Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]