In contextul actual, majorarea salariului minim net pe economie este un aspect pe care autoritatile il au in vedere, asa ca valoarea acestuia va creste, in curand. Data fiind situatia, discutiile cu patronatele si sindicatele au fost demarate inca de la finalul lui august, anunta Ministerul Muncii.
Asadar, in cursul zilei de luni (28.09), a fost stabilita formula de calcul a salariului minim pe economie in 2022, conform ministrului Muncii, Raluca Turcan. Domnia sa a precizat, in cadrul unei postari pe Facebook, ca salariul minim net in 2022 va fi de 1.524 de lei, iar cel minim brut se va ridica la 2.550 de lei.
Raluca Turcan, in cadrul declaratiei facute pe reteaua de socializare:
"Formula de stabilire a salariului minim pe care am discutat-o astazi cu sindicatele si patronatele in cadrul Consiliului National Tripartit este fundamentata pe indicatori economici, este predictibila si va aduce o crestere de 10% a salariului minim net, de la 1 ianuarie 2022.
Astfel, incepand de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decat este in prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 10,9%."
Salariul minim net pe economie 2022 va fi majorat din timp
Doamna Turcan a tinut sa precizeze si ca "Este prima data in istoria recenta cand nivelul salariului minim pentru anul urmator este stabilit din timp, adica la sfarsitul lunii septembrie si odata cu el, un mecanism predictibil de crestere pentru anii urmatori.
In prezent, sunt 1.970.000 salariati cu contracte de munca active si norma intreaga cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numarul de salariati activi). Dintre acestia, aproximativ 1.290.000 de salariati beneficiaza de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al cresterii salariului minim in 2022 este de 1,8 mld lei, suma reprezentand venituri suplimentare la bugetul de stat din contributii si impozit."
Mod de calcul salariu minim brut pe economie in 2022
Ministrul a mai adaugat si ca formula de calcul pe care a prezentat-o ia in considerare rata inflatiei de 5,0 % prognozata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, dar si cresterea reala de 2,1 % a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020, conform datelor EUROSTAT.
Toate aceste majorari au fost anuntate de ceva timp, asa ca era de asteptat ca Guvernul sa majoreze salariul minim pe economie. In urma cu cateva zile, un anunt oficial din partea premierului Florin Citu includea propunerea catre patronate a unei
cresteri a salariului minim cu 8% incepand cu 1 noiembrie sau 1 decembrie.
"Discutam acum. Vreau sa fie aprobat cat mai repede, ca toate companiile sa stie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim. In acelasi timp ma gandesc - fiind un an special - dar trebuie sa vorbesc cu patronatele, daca putem, anul acesta doar, sa crestem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Sa o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discutie pe care trebuie sa o am cu patronatele.
Este o propunere pe care o am. Ma gandesc sa facem o crestere de 8%, de exemplu, dar sa fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie si atunci sa fim mai aproape de acea crestere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discutie pe care trebuie sa o am, dar este propunerea cu care vreau sa vin in Consiliul Tripartit", a precizat premierul, in cadrul unei emisiuni televizate.
Prim-ministrul adaugase ca isi doreste sa fie gasita o rezolvare in acest sens pana la data de 1 octombrie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa de post inginer proiectant in instalatiiIntrebare: Va rog sa mi transmiteti fisa postului pentru functia Proiectant inginer instalatii 214207. Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cod COR ocupatie in domeniul achizitiilorIntrebare: Se doreste sa se angajeze cineva in domeniul licitatiilor. Exista un cod COR in domeniul acesta care nu prevede studii universitare finalizate, adica diploma de licenta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<