Salariul minim net se majoreaza de la 1 ianuarie 2022

salariu minim pe economiesalariu minim pe economie 2021 netsalariu minim pe economie 2021
Salariul minim net se majoreaza de la 1 ianuarie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In contextul actual, majorarea salariului minim net pe economie este un aspect pe care autoritatile il au in vedere, asa ca valoarea acestuia va creste, in curand. Data fiind situatia, discutiile cu patronatele si sindicatele au fost demarate inca de la finalul lui august, anunta Ministerul Muncii.
 
Asadar, in cursul zilei de luni (28.09), a fost stabilita formula de calcul a salariului minim pe economie in 2022, conform ministrului Muncii, Raluca Turcan. Domnia sa a precizat, in cadrul unei postari pe Facebook, ca salariul minim net in 2022 va fi de 1.524 de lei, iar cel minim brut se va ridica la 2.550 de lei.
 
 
Raluca Turcan, in cadrul declaratiei facute pe reteaua de socializare:
 
"Formula de stabilire a salariului minim pe care am discutat-o astazi cu sindicatele si patronatele in cadrul Consiliului National Tripartit este fundamentata pe indicatori economici, este predictibila si va aduce o crestere de 10% a salariului minim net, de la 1 ianuarie 2022.  
 
Astfel, incepand de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decat este in prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 10,9%."
 

Salariul minim net pe economie 2022 va fi majorat din timp

 
Doamna Turcan a tinut sa precizeze si ca "Este prima data in istoria recenta cand nivelul salariului minim pentru anul urmator este stabilit din timp, adica la sfarsitul lunii septembrie si odata cu el, un mecanism predictibil de crestere pentru anii urmatori.  
 
In prezent, sunt 1.970.000 salariati cu contracte de munca active si norma intreaga cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numarul de salariati activi). Dintre acestia, aproximativ 1.290.000 de salariati beneficiaza de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al cresterii salariului minim in 2022 este de 1,8 mld lei, suma reprezentand venituri suplimentare la bugetul de stat din contributii si impozit."
 

Mod de calcul salariu minim brut pe economie in 2022

 
Ministrul a mai adaugat si ca formula de calcul pe care a prezentat-o ia in considerare rata inflatiei de 5,0 % prognozata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, dar si cresterea reala de 2,1 % a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020, conform datelor EUROSTAT.
 
Toate aceste majorari au fost anuntate de ceva timp, asa ca era de asteptat ca Guvernul sa majoreze salariul minim pe economie. In urma cu cateva zile, un anunt oficial din partea premierului Florin Citu includea propunerea catre patronate a unei cresteri a salariului minim cu 8% incepand cu 1 noiembrie sau 1 decembrie.
 
"Discutam acum. Vreau sa fie aprobat cat mai repede, ca toate companiile sa stie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim. In acelasi timp ma gandesc - fiind un an special - dar trebuie sa vorbesc cu patronatele, daca putem, anul acesta doar, sa crestem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Sa o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discutie pe care trebuie sa o am cu patronatele. 
 
Este o propunere pe care o am. Ma gandesc sa facem o crestere de 8%, de exemplu, dar sa fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie si atunci sa fim mai aproape de acea crestere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discutie pe care trebuie sa o am, dar este propunerea cu care vreau sa vin in Consiliul Tripartit", a precizat premierul, in cadrul unei emisiuni televizate.
 
Prim-ministrul adaugase ca isi doreste sa fie gasita o rezolvare in acest sens pana la data de 1 octombrie.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minim pe economiesalariu minim pe economie 2021 netsalariu minim pe economie 2021

Data aparitiei: 29 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul minim net se majoreaza de la 1 ianuarie 2022 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]