Salariul minim in 2020 va fi de 2350 Lei brut

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
16 Decembrie 2019
16 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
majorare salariusalariul minim brutsalariu 1 ianuarie 2020majorare salariu minim 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La finele saptamanii a fost adoptata majorarea salariului minim brut astfel incat a crescut cuantumul initial de 2080 lei la 2230 lei. Salariul minim brut majorat se aplica de la 1 ianuarie 2020.
 
Astfel, a fost aprobata o majorare a salariului minim de 150 lei, dar se mentine valoarea salariului minim pentru personalul incadrat cu studii superioare la 2 350 de lei lunar. Salariul minim net creste astfel si ajunge la 1297 lei. 
 
“In sedinta de guvern de astazi (vineri - n.r.) Cabinetul a fost de acord sa adoptam hotararea de guvern privind stabilirea cuantumului salariului minim garantat in plata pentru 2020, anume am aprobat HG care prevede salariul minim pentru 2020 - este vorba de salariul fara studii superioare, acela ramanand in cuantumul anului in curs - sa fie de 2230 de ron, respectiv aceasta rezulta intr-un venit mediu de 1297, ceea ce inseamna o crestere de 83 de ron pentru fiecare salariat", a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit Digi24.ro.
 
Ministrul a adaugat ca aceasta majorare a salariului minim nu a fost facuta fara o analiza in prealabil care a demonstrat ca au fost avute in vedere rata inflatiei si indicele de productivitate. De asemenea, ministrul a declarat ca alaturi de colegii sai au avut loc consultari active cu toti partenerii sociali. 
 
Hotararea de Guvern privind majorarea salariului stabileste urmatoarele:
 
"Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarileulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 13,327 lei/ora.
 
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), incepand cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora"
 
Conform aceleiasi surse, majorarea salariului minim a fost anuntata de Ludovic Orban care a sustinut o crestere de 7,2%.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]