Concediul de odihna si preavizul la concediere drepturi distincte ale salariatilor

Codul munciiconcediu de odihnapreavizconcedierepreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate doreste sa concedieze jumatate din personal, la inceputul lunii ianuarie 2013. S-a stabilit la inceputul anului 2012 ca efectuarea concediului de odihna sa fie in luna decembrie 2012 in mod obligatoriu. Avand in vedere ca perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, vom stabili daca se poate considera concediul de odihna ca si perioada de preaviz si daca, in caz contrar, se poate acorda perioada de preaviz in luna noiembrie.

Solutia consultantului:

Programarea efectuarii concediului de odihna se face in conditiile art. 148 din Codul muncii de angajator. Angajatorul are obligatia sa efectueze programarile cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

Astfel, in cazul programarii colective se pot stabili perioade de concediu de odihna ce nu pot fi mai mici de 3 luni, daca programarea este colectiva atunci perioada efectuarii concediului de odihna poate fi septembrie - decembrie.

In cazul programarii individuale, se poate stabili chiar data efectuarii concediului de odihna sau se poate stabili o perioada in care salariatul poate efectua concediul de odihna, perioada ce nu poate fi mai mare de 3 luni. Astfel, se poate stabili fie ca salariatul X va efectua concediul de odihna in perioada 24 - 31 decembrie, fie ca salariatul X poate efectua concediul de odihna in perioada octombie - decembrie. In cel din urma caz, salariatul poate solicita efectuarea concediului de odihna in perioada octombrie - decembrie cu cel putin 60 de zile inainte.

Ori, daca programarea se face de catre angajator, si avand in vedere situatia creata cu privire la disponibilizarea a jumatate din personal angajatorul poate reveni asupra acestei decizii si poate stabili ca perioada de efectuare a concediului de odihna aferent anul 2012 sa fie in luna noiembrie. Potrivit art. 75 persoanele concediate in temeiul art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Preavizul si concediul de odihna sunt doua drepturi distincte ale angajatului. Desi Codul muncii nu specifica daca la sfarsitul perioadei de proba contractul de munca inceteaza, apreciem ca salariatii dsponibilizati pot efectua perioada de preaviz in luna noiembrie si concediul de odihna in luna decembrie. In decizia de incetare a CIM va fi trecuta durata preavizului conform legislatiei aplicabile in vigoare.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiconcediu de odihnapreavizconcedierepreaviz

Data aparitiei: 05 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de odihna si preavizul la concediere drepturi distincte ale salariatilor Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]