Cresterea varstei de pensionare la 80 de ani ar putea salva economia

CASvarsta de pensionarepesionare anticipatapensii publicebugetul de statAIG
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Tendinta generalizata de imbatranire a populatiei incepe sa exercite o presiune tot mai puternica asupra bugetelor de stat. In acelasi timp, sistemele de pensii publice nu mai sunt sustenabile in contextul unor economii care se confrunta cu deficite majore. Solutia in acest sens venita din partea directorului general al gigantului american AIG ar putea fi cresterea varstei de pensionare pana la 70, chiar 80 de ani. In opinia sa, atat Romania cat si celelalte state europene se indreapta destul de repede catre cresterea varstei de pensionare.
 
In ipoteza in care  varsta de pensionaare ar creste pana la 70 - 80 de ani, pensiile si serviciile medicale s-a incadra in buget. „Lumea va munci mai mult, ridicand povara de pe tineret", afirma Robert Benmosche (68 de ani), directorul general al asiguratorului ame­rican AIG, citat de Bloomberg. Solutia este o reactie la criza datoriilor in care se afla acum Grecia unde varsta medie efectiva de pensionare este de 59,6 ani, fiind printre cele mai scazute din Europa, in timp ce durata medie de viata este de 81,3 ani.
 
Cu alte cuvinte, oficialul AIG propune in mod indirect abolirea pensiei, fiind evident ca foarte putini ar mai trai sa isi incaseze pensia daca ar lucra pana la 80 de ani, el demontand astfel utilitatea sistemului public si privat de pensii.
 
Tendinta spre pensionarea anticipata
 
Desi varsta de pensionare a fost stabilita la 63 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, in Romania jumatate din cei 5,3 milioane de pensionari din Romania si-au incetat activitatea mai devreme, solicitand pensionarea inainte de a implini varsta. Din totalul acestor pensionari, o parte provin din randul fostilor angajati de pe platformele industriale inchise la finele anilor nouazeci.
 
Din punct de vedere statistic durata medie de viata dupa iesirea la pensii la limita de varsta este de cca. 10 ani, insa aceata perioada poate creste pana la 15-20 de ani in cazul unei pensionari anticipate. De partea cealalta, 4,3 milioane de romani sunt angajati si contribuie la sistemul public de pensii luna de luna cu circa 10,5% din salariu. Cand se trage linie la buget, cheltuielile cu pensiile platite de stat sunt mai mari cu circa 13,7 mld. lei decat veniturile incasate din contributiile platite de la angajati.
 
"80 de ani ca varsta de pensionare e cam mult, pentru ca nu cred ca nici speranta de viata calculata la nastere nu este atat de mare in Romania. Trebuie adoptate intai masuri de corectie in sistem, pentru ca numarul persoanelor iesite la pensie la varsta standard si cu sta­giu complet de cotizare este la ju­ma­tate din numarul total de pensio­nari. Sunt foarte multe pensii de invaliditate, de agricultori sau anticipate", a declarat Doina Parcalabu, persoana care a detinut timp de trei ani, pana la finalul lunii trecute,  functia presedinte al Casei de Pensii.
 
In 1990 in Romania existau 8,1 milioane de salariati si 3,6 milioane de pensionari, insa acest raport s-a inversat dramatic in ultimii 20 de ani, in prezent 5,3 milioane de persoane fiind pensionari, totalul salariatiilor  atingand 4,2 milioane de salariati.
 
Angajarile ar putea fi flexibilizate prin reducerea cotei CAS
 
Sintagma "ridicarea poverii de pe tineret" prezenta in declaratiile sefului AIG ne duce cu gandul la una dintre cele mai mari dorinte prezente in mediul de afaceri romanesc. Oamenii de afaceri, alaturi de sefii de multinationale, solicita staruitor Guvernului Romaniei reducerea cotelor de contributii pentru asigurarile sociale, scazand asfel costul fortei de munca, ceea ce ar duce la o flexibilizarea noilor angajari. In momentul de fata,  pentru ca un angajator sa poata plati un salariu net lunar de 1.000 lei pe luna, costul angajatorului se ridica la circa 1.800 lei. Rata somajului inregistrata in acest moment este de 5,2%, insa educerea cotelor contributiilor sociale ar putea stimula angajarea persoanelor care au trecut de 45 de ani.
 
Din pacate insa crearea de noi locuri de munca ramane atat pentru Guvern, cat si pentru companiile private, o mare necunoscuta. "Prioritatea zero a oricarui Guvern ar trebui sa fie crearea de noi locuri de munca si nu redistribuirea taxelor si impozitelor de la o categorie sociala la alta", a adaugat Craciun de la Eureko Pensii.

Angajatii isi pun speranta in pensiile private

Piloanelor II si III de pensii lansate in anul  2007 avea ca obiectiv plasarea catre sectorul pri­vat o parte din angajamentele de pen­sii. Incepand din 2007 romanii pana la 35 de ani au obligatia de a contribui la pro­pria pensie. O parte din contributia platita catre bugetul de stat din veniturile salariale este incasata de fondurile de pensii obli­gatorii. Pentru anul 2012 contributia pentru pensii private a fost fixata la 3,5% din salariu, urmand sa creas­ca pana la 6% in 2016.

Sursa: Ziarul Financiar

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CASvarsta de pensionarepesionare anticipatapensii publicebugetul de statAIG

Data aparitiei: 06 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cresterea varstei de pensionare la 80 de ani ar putea salva economia Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]