Desigur, conditiile privind pensionarea difera de la un stat la altul, asa ca cei aflati in situatia mentionata mai sus ar trebuie sa se documenteze bine, pentru a sti care este varsta de pensionare in tarile in care au lucrat, de exemplu. Inainte de a face o cerere de stabilire a acestei pensii, care se va depune la casa de pensii din Romania, persoana in cauza ar trebui sa cunoasca toate aceste aspecte.
IMPORTANT! In tari precum Elvetia, Islanda sau Norvegia pensia se stabileste conform Regulamentului CE nr. 883/2004 referitor la coordonarea sistemelor de securitate sociala.
O conditie esentiala pentru acest tip de pensie este legalitatea formei de munca. Cu alte cuvinte, persoana in cauza trebuie sa fi lucrat legal, in baza unui contract, platind contributiile aferente statului cu pricina.
Daca nu se indeplineste aceasta conditie, este clar ca acel salariat nu intruneste stagiul de cotizare necesar, asa ca nu va putea beneficia de aceasta pensie.
O alta regula este aceea de a fi lucrat cel putin un an de zile, in tara cu pricina.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Este un fapt cunoscut ca in anumite tari este obligatoriu sa fi lucrat o anumita perioada de timp, pentru a beneficia de pensia corespunzatoare.
Dupa cum probabil salariatii stiu, in tara noastra stagiul minim de cotizare este de 15 ani, in acest moment. Dar, atunci cand se va calcula pensia, este demn de mentionat ca se va aplica principiul cumularii perioadelor de cotizare, iar acest lucru va fi realizat de casa de pensii.
Ce inseamna acest lucru? Toate perioadele in care un angajat a lucrat in alte tari se vor lua in calcul, ca si cum persoana in cauza ar fi lucrat in Romania.
Asa ca, daca o persoana a lucrat cativa ani in Romania, fara sa fi atins stagiul de cotizare minim de 15 ani, dar a lucrat 15 ani in alta tara, de exemplu, va intruni conditia impusa de statul roman, dat fiind faptul ca legislatia in vigoare trateaza aceste perioade ca si cum ar fi fost lucrate aici. Asadar, o astfel de persoana poate, prin cumulare, depasi stagiul minim de cotizare si va beneficia de pensie.
ATENTIE! Cei care doresc sa beneficieze de stabilirea pensiei, trebuie sa respecte Regulamentul european, care prevede ca cererea de pensie trebuie depusa la casa de pensii din tara in care locuieste persoana sau in ultima tara in care a lucrat persoana in cauza. Desigur, pentru a intelege mai bine aceste reguli, angajatii ar trebui sa citeasca inainte Regulamentul CE nr. 883/2004.