Pensie pentru perioada in care salariatul a lucrat in alta tara. Cum se poate obtine

pensie in alta taracum poti beneficia de pensiemunca strainatate pensie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice persoana care a lucrat in afara tarii trebuie sa fie familiarizata cu faptul ca poate obtine pensie pentru toate aceste perioade, asa ca ar fi bine sa nu neglizeze aceste aspecte.

Desigur, conditiile privind pensionarea difera de la un stat la altul, asa ca cei aflati in situatia mentionata mai sus ar trebuie sa se documenteze bine, pentru a sti care este varsta de pensionare in tarile in care au lucrat, de exemplu. Inainte de a face o cerere de stabilire a acestei pensii, care se va depune la casa de pensii din Romania, persoana in cauza ar trebui sa cunoasca toate aceste aspecte.

IMPORTANT! In tari precum Elvetia, Islanda sau Norvegia pensia se stabileste conform Regulamentului CE nr. 883/2004 referitor la coordonarea sistemelor de securitate sociala.

O conditie esentiala pentru acest tip de pensie este legalitatea formei de munca. Cu alte cuvinte, persoana in cauza trebuie sa fi lucrat legal, in baza unui contract, platind contributiile aferente statului cu pricina.
Daca nu se indeplineste aceasta conditie, este clar ca acel salariat nu intruneste stagiul de cotizare necesar, asa ca nu va putea beneficia de aceasta pensie.

O alta regula este aceea de a fi lucrat cel putin un an de zile, in tara cu pricina.

Este un fapt cunoscut ca in anumite tari este obligatoriu sa fi lucrat o anumita perioada de timp, pentru a beneficia de pensia corespunzatoare.

Dupa cum probabil salariatii stiu, in tara noastra stagiul minim de cotizare este de 15 ani, in acest moment. Dar, atunci cand se va calcula pensia, este demn de mentionat ca se va aplica principiul cumularii perioadelor de cotizare, iar acest lucru va fi realizat de casa de pensii.

Ce inseamna acest lucru? Toate perioadele in care un angajat a lucrat in alte tari se vor lua in calcul, ca si cum persoana in cauza ar fi lucrat in Romania.

Asa ca, daca o persoana a lucrat cativa ani in Romania, fara sa fi atins stagiul de cotizare minim de 15 ani, dar a lucrat 15 ani in alta tara, de exemplu, va intruni conditia impusa de statul roman, dat fiind faptul ca legislatia in vigoare trateaza aceste perioade ca si cum ar fi fost lucrate aici. Asadar, o astfel de persoana poate, prin cumulare, depasi stagiul minim de cotizare si va beneficia de pensie.


ATENTIE! Cei care doresc sa beneficieze de stabilirea pensiei, trebuie sa respecte Regulamentul european, care prevede ca cererea de pensie trebuie depusa la casa de pensii din tara in care locuieste persoana sau in ultima tara in care a lucrat persoana in cauza. Desigur, pentru a intelege mai bine aceste reguli, angajatii ar trebui sa citeasca inainte Regulamentul CE nr. 883/2004.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie in alta taracum poti beneficia de pensiemunca strainatate pensie 2017

Data aparitiei: 13 Februarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensie pentru perioada in care salariatul a lucrat in alta tara. Cum se poate obtine Nota: 3.42 din 5 - 19 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]