In randurile urmatoare vom analiza o speta referitoare la situatia unui angajat care a suferit un accident acasa. La intoarcerea la locul de munca dupa concediul medical, la recomandarea ITM, trebuie sa dea o declaratie scrisa cu privire la modul de accidentare.
Cu ajutorul specialistilor PortalSSM.ro vom stabili care este temeiul legal conform caruia trebuie data aceasta declaratie:
Temeiul legal al recomandarii facute de inspectorul de munca este art. 134 alin (1) si (2) din HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit prevederilor legale ale articolului sus mentionat, in cazul in care un lucrator prezinta un certificat medical cu cod „accident de munca”, i se va solicita lucratorului respectiv o declaratie scrisa privind data, locul, modul si imprejurarile in care s-a produs evenimentul in urma caruia s-a accidentat.
Solicitarea va fi facuta fie de angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie de lucratorul desemnat, fie de serviciul intern de prevenire si protectie, fie de serviciul extern de prevenire si protectie.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In baza declaratiei date de lucrator si in functie de data, locul, modul si imprejurarile producerii evenimentului, se va comunica si se va cerceta evenimentul sau, in cazul in care se constata ca evenimentul nu a avut loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu ori in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers, se va arhiva declaratia originala impreuna cu o copie a certificatului medical.
Comunicarea si cercetarea evenimentului vor fi realizate, ca si in cazul solicitarii declaratiei, fie de angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie de lucratorul desemnat, fie de serviciul intern de prevenire si protectie, fie de serviciul extern de prevenire si protectie.
Nu in ultimul rand, angajatorul are obligatia sa asigure realizarea masurilor dispuse de inspectorii de munca cu prilejul vizitelor de control, potrivit prevederilor art. 13 lit. n) din Legea nr. 319/2006.