legislatiamuncii.ro cauta meniu
Raporturile de munca ale PFA
 

Studiu de caz: Concediul de odihna suplimentar pentru salariatii care lucreaza in conditii de munca grele sau periculoase

Activitatile unui numar insemnat de companii implica riscuri destul de mari in ceea ce ii priveste pe salariati. Acestia lucreaza uneori in conditii de munca vatamatoare sau periculoase, astfel incat incadrarea acestora, din punctul de vedere al legii, difera tocmai datorita conditiilor speciale de lucru.


Deoarece legea contine reglementari care ii privesc in mod direct pe angajatii aflati in astfel de situatii, acestia beneficiaza si de conditii speciale aprobate ca urmare a riscurile marite la care se supun in cadrul activitatilor desfasurate.

In ceea ce priveste acordarea concediului de odihna suplimentar, este prevazut prin lege, conform art. 147 din Codul muncii, republicat, ca salariatii care lucreaza in conditii de munca grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

In acelasi timp, pentru a beneficia de acordarea concediului de odihna suplimentar in conditiile antementionate, angajatii in cauza ar trebui sa aiba stabilit prin contract un numar de zile lucratoare pentru concediul de odihna suplimentar, acesta fiind de cel putin 3 zile lucratoare.

Referitor la incadrarea locului de munca la conditiile de mai sus, acesta ar trebui sa indeplineasca mai multe criterii, printre care se numara natura factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului, intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la actiunea factorilor nocivi, existenta unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii.

In acelasi timp, locul de munca ar trebui sa presupuna si urmatoarele aspecte, pentru a se incadra in seria activitatilor vatamatoare sau periculoase: existenta unor conditii de munca ce implica o solicitare nervoasa deosebita, atentie foarte incordata si multilaterala sau concentrarea intensa si ritm de lucru intens, existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, determinata de un risc de accidentare sau de imbolnavire, structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca sau orice alte conditii de munca vatamatoare, grele sau periculoase, care pot duce la uzura prematura a organismului.

Indeplinirea acestor conditii se stabileste, pentru fiecare unitate, de catre inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii pornind de la determinarile efectuate de catre personalul incadrat in unitatile specializate ale Ministerului Sanatatii din care rezulta depasirea limitelor prevazute de normele nationale de protectie a muncii.

Acordarea concediului de odihna suplimentar este reglementata prin anexa 6 din Contractul colectiv de munca la nivel de grup de unitati din reteaua medicala a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe perioada 2009-2011. Astfel, se vor acorda 3 zile de concediu suplimentar celor care lucreaza la: dezinfectie, dezinsectie, deratizare; crematoriul din unitati sanitare; ergoterapie din unitati, sectii si compartimente de psihiatrie, neuropsihiatrie si copii debili mintal; spalarea manuala, calcatul manual al confectiilor si echipamentelor, precum si calcatul cu presa; soferii care lucreaza pe autovehicule intre 2,1 - 4,0 tone; personalului care lucreaza in centrale telefonice cu 100-250 posturi, activitate permanenta.

Raporturile de munca ale PFA
Raporturile de munca ale PFA

Vezi detalii aici

Cum sa te pensionezi in 2015
Cum sa te pensionezi in 2015

Vezi detalii aici

33 de instrumente pentru un manager eficient
33 de instrumente pentru un manager eficient

Vezi detalii aici
Aceleasi prevederi se aplica si pentru urmatoarele categorii:

- personalul care ingrijeste si creste animale de laborator, precum si cel care lucreaza cu acestea;
- personalul sanitar mediu si sanitar auxiliar care lucreaza in cabinete de consultatii de neurochirurgie, ortopedie, traumatologie si arsi;
- personalul sanitar din unitati farmaceutice care au sediul in unitati, sectii, compartimente si cabinete de consultatii de tuberculoza activa si boli infectioase;
- muncitorii de intretinere si deservire a utilajelor cu zgomot ce depaseste 90 dB;
- personalul care utilizeaza materiale dentare (alte substante preparate cu solventi aromatici);
- personalul care lucreaza in bucatariile unitatilor sanitare;
- personalul care executa lucrari de multiplicare cu aparatura (xerox, heliograf etc.) - activitate permanenta;
- personalul care lucreaza la exploatarea aparaturii telex-activitate permanenta.

De retinut ca orice angajat poate beneficia de concediul de odihna suplimentar in cazul in care unitatea respectiva face parte din grupul de unitati semnatare ale contractului colectiv de munca nr. 225/05 din 15 aprilie 2009. In cazul in care aceste conditii nu sunt respectate, concediul de odihna suplimentar nu va putea fi acordat daca acesta nu este reglementat nici prin contractul individual de munca.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 04 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Studiu de caz: Concediul de odihna suplimentar pentru salariatii care lucreaza in conditii de munca grele sau periculoase Nota: 5 din 5 - 1 vot. 0 comentarii.
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Modificare Diurna Pe Teritoriul RomanieiIntrebare: Buna ziua, Confom ordinului nr. 60 din 21 ianuarie 2015 s-a majorat cuantumul indemnizaţiei zilnice de delegare şi detaşare pe teritoriul tarii la 17 lei, actul a fost publicat in 27.01.2015 in Monitorul Oficial, dar nu este prevazut cand intra in vigoare..., putem condidera ca intra in vigoare la data publicarii, 27.01? Practic din 01.01.2015-26.01.2015, calculam la 13 lei si din 27.01.2015 la 17 lei?! Va multumesc anticipat
 

Raspuns: Este in vigoare de la data publicarii lui in M.Of atunci cand nu apare mentionat in cuprinsul actulu... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

» Alte Newslettere Gratuite
 

 

 

 
  
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute in 2015 !

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii