"In cazul in care avem angajati care au intentionat sa doneze sange dar nu au putut dona din diverse motive de sanatate, si au primit o adev de la centru de donare, compania este obligata sa-i acorde zi libera? Campania de donare a fost facuta cu ajutorul unei echipe mobile, carea a venit la sediul angajatorului."
Raspunsul specialistului:
Legislatia aferenta drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange este HG 1364/2006, care precizeaza la art 11 ca “donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva………..b) o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati;”
Totodata, din dispozitiile art. 12 aflam ca drepturile donatorilor prevazute la art. 11 vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata donarea de sange.
Legiuitorul vorbeste despre o o zi libera de la locul de munca, fara sa prevada si obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente. Ziua in care salariatul doneaza sange este zi libera si poate fi platita daca prin contractul colectiv de munca sau Regulamentul inern este reglementata astfel (textul de lege nu prevede si obligatia platii pentru angajator a acestei
zile libere).
Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal - Ideea acestei reviste a plecat de la o intrebare simpla: Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte? Detalii AICI >>>
In ceea ce priveste situatia privind imposibilitatea de a dona sange din motive de sanatate, legea nu stipuleaza in mod concret daca, desi a fost eliberata o adeverinta de la Centrul de donare, salariatul respectiv mai beneficiaza, la cerere de drepturile prevazute la art 11 din HG 1364/2006. Insa, la o lecturare mai atenta a textului de lege putem observa ca donatorul bneficiaza de drepturile prevazute la art 11, pentru fiecare donare efectiva.
Diferenta dintre intentia de donare neconcretizata din cauza unor motive de sanatate si donarea efectiva consta in drepturile care se nasc urmare a acestor actiuni.
Astfel chiar daca donatorul care a avut intentia de a dona a primit o Adeverinta emisa de catre Centrul de Donare, de dispozitiile prevazute la art 11 din hotarare profita doar salariatul care a donat efectiv sange.
In acest sens, opinia noastra este ca in situatia expusa de Dvs., salariatii respctivi nu pot beneficia de drepturile prevazute de HG 1364/2006, cu atat mai mult cu cat Adeverinta ar trebui eliberata daca a fost efectuata donarea de sange, efectiv.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calificare la locul de muncaIntrebare: Societatea noastra doreste sa efectueze un curs de initiere/formare profesionala (exemplu: din muncitor necalificat in rectificator universal), cu un formator care este salariatul societatii noastre (cu/fara diploma de formator), insa societatea nu poate elibera decat o diploma recunoscuta la nivel intern. Intrebare: Dupa absolvirea cursului de initiere/formare, angajatorul poate face modificarea functiei in REVISAL in baza acelei diplome cu un act aditional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie limita de varsta. Incetare CIM. Incheierea unui nou contractIntrebare: Am urmatoarea speta: Salariata nascuta pe 09.10.1962 (62 ani si 4 luni), in ianuarie a indeplinit conditiile pentru pensie limita varsta conform anexa 5 si are stagiul de cotizarea peste 15 ani. Aceasta doreste sa continue activitatea la noi si am prelungit/lasat contractul. Intrebare: 1. Este ok cum am procedat? Sau trebuia sa incetez contractul si sa fac altul nou? 2. Pensia se va cumula cu salariul? Dat fiind faptul ca nu este pensie anticipata, este de drept-limita de varsta.Sau trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<