"Un salariat aduce certificat de handicap si solicita concediu de odihna suplimentar conform art 147 alin. (1) Codul muncii precum si spor de handicap conform HG 751/2018, desi societatea este cu capital privat. Mentionam ca societatea are CCM inregistrat la ITM in care nu este prevazut spor pentru persoanele cu handicap. Este obligatoriu acordarea sporului si a concediului de odihna suplimentar?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 2 din Legea – cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitiile acestei legi se aplica:
a) personalului din autoritati si institutii publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, unitatile teritoriale, autoritati ale administratiei publice locale, alte autoritati publice, autoritati administrative autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale;
b) personalului din autoritati si institutii publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale;
c) personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii;
d) persoanelor care sunt conducatori ai unor institutii publice in temeiul unui contract, altul decat contractul individual de munca;
e) persoanelor care ocupa functii de demnitate publica.
Potrivit dispozitiilor art. 22, pentru activitatea desfasurata de nevazatorii cu handicap grav si accentuat, in cadrul programului normal de lucru, se acorda un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare.
Celelalte categorii de persoane cu handicap grav si accentuat care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin hotarare a Guvernului emisa pana la data de 1 septembrie 2018.
In temeiul art. 22 alin.(2) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost elaborata HG nr.751/2018 pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiaza de un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare.
Avand in vedere ca acest act normativ de nivel secundar este emis in limitele si potrivit normelor de nivel primar sus-indicate, apreciem ca isi gaseste aplicabilitatea pentru categoriile de personal prevazute la art. 2 din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, in opinia noastra, dispozitiile HG nr.751/2018 se aplica exclusiv in sectorul bugetar, categoriilor de persoane prevazute la art. 2 din Legea nr.153/2017, intrucat actul normativ de nivel secundar nu poate depasi limitele actului normativ de nivel primar.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<