legislatiamuncii.ro

 

Studiu de caz: Angajat cu contract de munca. Salariat-pensionar fisa fiscala

22 Martie 2011
22 Martie 2011
codul munciicontributiisalariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:

Se acorda deducere personala de baza unui salariat care are si calitatea de pensionar pt.limita de varsta, angajat cu contract de munca norma intreaga de 8 ore, cu un salariu brut lunar de 1.500 lei? Mentionam ca este singurul loc de munca.
Se va intocmi pt.acest salariat-pensionar fisa fiscala FF1 sau FF2?

Raspuns:
Potrivit art. 35 alin. (3) din Codul muncii, salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza. Potrivit pct. 112 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, in scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza, se intelege:

- ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documente specifice, pentru persoanele fizice angajate cu contract de munca, la un singur loc de munca; in conditiile actuale vom considera drept functie de baza in situatia unui singur loc de munca, acest ultim loc de munca in baza unui contract individual de munca;

- locul declarat de persoanele fizice drept functie de baza de catre persoanele care cumuleaza mai multe functii.

Nici Codul muncii, nici Codul fiscal nu disting insa intre calitatea persoanei fizice care realizeaza venituri din salarii la functia de baza. Delimitarea se face intre persoanele fizice care au functia de baza si acele persoane fizice care realizeaza venituri din salarii altele decat cele de la functia de baza. Scopul este determinarea venitului din salarii supus impozitarii si reflectarea in fisa fiscale, a veniturilor, deducerilor si impozitului lunar pe salarii, deducerea personala acordandu-se doar la locul unde se afla functie de baza in limita venitului net lunar din care se scade.

Functia de baza poate fi declarata de salariat in conditiile legii la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca indiferent de norma de munca de 8, 4 sau n ore/zi. Cu atat mai mult se va aplica metodologia de determinare a impozitului la functia de baza (art. 57 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal) daca un salariat nu are incheiat decat un singur contract individual de munca, fie el cu timp partial, si indiferent de calitatea persoanei fizice – pensionar sau nu.

Astfel, impozitul lunar pe salarii se determina la locul unde se afla functia de baza, inclusiv pentru salariatul care are si calitatea de pensionar, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:

- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva, dupa caz;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro, dupa caz;
 
Asadar salariatul care cumuleaza salariul cu pensia, va putea declara locul unde are incheiat contractul individual de munca cu norma intreaga drept functie de baza, aplicandu-i-se metodologia de determinare a impozitului pe salarii prevazuta la art. 57 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, prin urmare beneficiind si de deducere personala.
 
In ceea ce priveste completarea fisei fiscale, precizam ca legislatia in vigoare prevede un singur formular cu scopul de reflectare a informatiilor referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii. Acesta este formularul 210 - Fisa fiscala, completat potrivit OMEF nr. 2293/2007. In situatia in care persoana fizica realizeaza venituri din salarii la functia de baza, potrivit unui contract individual de munca, angajatorul va inscrie "X" in casuta nr. 1 "Venituri din salarii la functia de baza", aflata pe prima pagina a formularului. Acest mod de completare a formularului 210 va corespunde fostei FF1 completata potrivit legislatiei in vigoare pana la data 1 ianuarie 2003.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]