Inspectia Muncii: Care sunt reglementarile din Codul Muncii referitoare la prestarea activitatii in zilele de sarbatoare legala

zile libere 2018zile de sarbatoare legalacodul muncii zile libere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 16 iulie – 3 august 2018, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.966.336 de euro, adica 9.123.800 de lei.

In acest context, au fost depistate 647 de persoane care lucrau fara forme legale, dintre acestea 54 erau din judetul Timis, 46 in Arges si 41 din judetul Bihor.

In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 3563 de controale in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 8.907.700 de lei, din care 7.505.000 de lei pentru munca nedeclarata, si au fost sanctionati 893 de angajatori.

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 2464 controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 882.100 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 390 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi sau nu incadrate ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 169 au avut loc in Bucuresti si 42 in judetul Arges.  

”Avand in vedere faptul ca, pe data de 15 august, se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului, atragem atentia ca aceasta zi este, potrivit dispozitiilor art. 139 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 -  Codul Muncii, sarbatoare legala. Ca regula, in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza, exceptie facand angajatii din unitatile sanitare sau cele de alimentatie publica, precum si cei care presteaza activitate in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Acesti salariati au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Pe aceasta cale, atentionam angajatorii care nu respecta prevederile Codului Muncii referitoare la interdictia prestarii activitatii in zilele de sarbatoare legala, respectiv cele referitoare la compensarea muncii prestate in zilele de sarbatoare legala in cazul salariatilor care, prin exceptie, pot presta activitate in zilele de sarbatoare legala, ca risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.” Dantes Nicolae Bratu,  inspector general de stat.



Zile libere pentru bugetari! Guvernul va declara 16 si 17 august - zile nelucratoare


cei care lucreaza in institutii publice vor beneficia de o vacanta in toata regula, dat fiind faptul ca premierul Romaniei, Viorica Dancila, a anuntat deja ca zilele de joi si vineri ( 16 si 17 august) vor fi declarate zile NELUCRATOARE pentru bugetari.


"Avem o veste buna pentru angajatii din sectorul public. Vor avea o mica vacanta in a doua parte a lunii august pentru ca ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului...vezi aici zilele libere din 2018 >>>



Sursa: Inspectia Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere 2018zile de sarbatoare legalacodul muncii zile libere

Data aparitiei: 13 August 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectia Muncii: Care sunt reglementarile din Codul Muncii referitoare la prestarea activitatii in zilele de sarbatoare legala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]