SSM: Organizarea activitatii de securitate si sanatate in munca

SSM si PSIlegea SSMsecuritate si sanatate in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ce trebuie sa faca un Birou notarial cu 3 salariati cu norma intreaga si 1 cu fractie de norma de 2 ore, sa nu vina in contradictie cu Legea SSM si a situatiilor de urgenta si sa nu primeasca amenda? Sa desemneze un salariat din cei 3 cu norma intreaga sa se ocupe si de aceasta activitate in conditiile in care exista o secretara, o contabila si un tehnoredactor care redacteaza toate documentele notariatului. Care din acesti salariati ar mai avea timp sa se ocupe si de aceasta obligatie? Cel cu fractie de norma nu are voie conform art.20 alin.2 din HG 955/2010.

Intrebari:

Sa angajeze o firma sau persoana specializata in domeniu. Firmele au tarife foarte mari, iar persoanele autorizate de asemeni solicita sume prohibitive. Oricum ce accidente se pot intimpla intr-un birou? Sa se taie in foaia de hirtie sau sa-si prinda unghiile in perforator? Ce, orice butic cu 2 vinzatoare are angajata firma SSM sa le faca instructajul? Lasind gluma la o parte nu se justifica cheltuiala Biroului, dar nici sa primim amenda de la inspectorii SSM nu e bine. Ce ati face dvs. daca ati fi in aceasta ipostaza? De mentionat ca Notarul este o persoana care nu se poate ocupa personal de acesta problema datorita varstei inaintate.


Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 6 din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca. In cazul in care un angajator apeleaza la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilitatile sale in acest domeniu.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 7, in cadrul responsabilitatilor sale, angajatorul are obligatia sa ia masurile necesare pentru:

a) asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
c) informarea si instruirea lucratorilor;
d) asigurarea cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca.

Astfel, printre obligatiile sale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, angajatorul o are si pe aceea a asigurarii cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca, obligatie reglementata pe larg in Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

In conformitate cu prevederile art. 14 din Normele metodologice, organizarea activitatilor de prevenire si protectie este realizata de catre angajator, in urmatoarele moduri:

a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;
b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie;
c) prin infiintarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire si protectie;
d) prin apelarea la servicii externe de prevenire si protectie.

De asemenea, potrivit art. 16, in cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr. 5;
b) angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore si continutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.

In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute mai sus, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori poate organiza serviciul intern de prevenire si protectie si/sau poate sa apeleze la servicii externe, in conditiile prezentelor norme metodologice.

In cazul in care angajatorul/lucratorii desemnati/serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.

Asadar, in cazul mentionat de dvs., avand in vedere faptul ca activitatea desfasurata nu se regaseste intre cele mentionate in anexa nr. 5 la Norme si ca angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in unitate, acesta poate sa isi asume atributiile pentru realizarea masurilor prevazute de lege, fiind necesar sa urmeze cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore si continutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, atestat printr-un document de absolvire.

Daca acest lucru nu poate fi realizat, angajatorul trebuie sa desemneze un lucrator pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie, care trebuie sa indeplineasca conditiile mentionate la art 8 si 9 din Legea 319/2006 si art. 20 si 21 din Norme, in principal:

- sa fie desemnat prin decizie scrisa a angajatorului;
- sa aiba incheiat cu angajatorul contract individual de munca cu norma intreaga;
- sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49 (studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic; curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore);
- sa aiba stabilite (prin fisa postului), in principal atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.

Daca in unitate nu se pot organiza activitatile de prevenire si cele de protectie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie sa recurga la servicii externe (art. 8 alin. 4 din Legea 319/2006), abilitate in conditiile art. 35-45 din Norme.

Mentionam ca, potrivit art. 39 alin. 5 din Legea 319/2006, incalcarea dispozitiilor art. 8 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 la 7.000 lei.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSM si PSIlegea SSMsecuritate si sanatate in munca

Data aparitiei: 17 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Organizarea activitatii de securitate si sanatate in munca Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]