Cetatenii UE considera ca o crestere a numarului de femei care ocupa functii politice de conducere in tarile in curs de dezvoltare ar putea genera schimbari pozitive.
In ajunul Zilei Internationale a Femeii 2013, un nou sondaj Eurobarometru arata ca 78% dintre europeni considera ca o crestere a numarului de femei care ocupa functii politice de conducere in tarile in curs de dezvoltare ar "genera o imbunatatire a situatiei".
In fapt, peste trei sferturi dintre persoanele chestionate au declarat ca, in conditiile cresterii numarului de femei care ocupa posturi de conducere in tarile in curs de dezvoltare, s-ar imbunatati si situatia respectarii drepturilor omului, 72 % afirmand ca astfel s-ar ameliora si conditiile de trai, iar 65 % considerand ca s-ar preveni aparitia unor conflicte si izbucnirea unor razboaie.
Peste noua din 10 europeni considera ca egalitatea de sanse intre femei si barbati are efecte pozitive asupra modului in care societatile functioneaza in general si ca toate programele de ajutor ar trebui sa tina seama cu precadere de drepturile femeilor.
In ceea ce priveste impactul problemelor din tarile in curs de dezvoltare asupra barbatilor si a femeilor, majoritatea respondentilor au considerat ca femeile sunt afectate in mai mare masura decat barbatii de violenta fizica (83 %), de probleme legate de accesul la educatie (63 %), de nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului si de lipsa de venituri sau a unui loc de munca (61 % pentru aceste ultime doua aspecte).
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a declarat: "Plasam femeile in centrul actiunilor noastre, asigurandu-ne ca programele noastre de ajutor tin seama de femei in toate domeniile, de la educatie si sistemul de sanatate la agricultura si energie; asadar, sunt incantat sa constat ca majoritatea europenilor impartasesc aceasta abordare."
Comisarul a adaugat: "Este foarte interesant, de asemenea, ca sunt multi cei ce cred ca femeile care ocupa functii politice de conducere pot aduce schimbari pozitive. Este esential ca fiecare femeie sa aiba sansa de a-si valorifica potentialul, indiferent de locul in care traieste."
In tarile in curs de dezvoltare, femeile continua sa faca obiectul discriminarii si sunt expuse unor riscuri grave de sanatate, in special in ceea ce priveste sanatatea materna. In cursul vietii, o treime din numarul total de femei sunt victime ale violentei. Intrucat, la nivel mondial, este al doilea donator ca importanta, UE trebuie sa joace un rol esential in sprijinirea dezvoltarii femeilor si a fetelor.
Din 2004, datorita sprijinului Comisiei:
a crescut cu peste 85 000 numarul elevelor inscrise in invatamantul secundar;
peste 4 milioane de nasteri au avut loc in prezenta unor cadre medicale;
au avut loc 10,8 milioane de consultatii medicale in domeniul sanatatii reproductive.
Context si principalele rezultate
Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, Comisia Europeana prezinta un sondaj Eurobarometru care cuprinde opiniile cetatenilor europeni cu privire la egalitatea de sanse intre femei si barbati si necesitatea de a consolida pozitia femeilor in tarile in curs de dezvoltare. Peste 25 000 de cetateni din cele 27 de state membre au fost consultati pentru acest studiu.
Peste noua din 10 respondenti din UE considera ca egalitatea de sanse intre femei si barbati are efecte pozitive asupra modului in care functioneaza societatile si ca toate programele de ajutor ar trebui sa tina seama cu precadere de drepturile femeilor.
Diferentele intre statele UE in ceea ce priveste atitudinea fata de egalitatea de sanse intre femei si barbati au fost destul de mici, cele mai mari procentaje inregistrandu-se in Suedia, Tarile de Jos si Romania (96 % in toate aceste trei tari), iar cele mai scazute in Letonia, Slovenia (87 % in ambele tari) si Estonia (86 %).
In ansamblu, respondentii UE considera ca problemele cu care se confrunta femeile in proportie mai mare decat barbatii sunt violenta fizica (83 %), accesul la educatie (63 %), nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului si lipsa veniturilor si a unui loc de munca (61 % pentru aceste ultime doua aspecte).
Respondentii din UE considera ca foametea si malnutritia (50 %) si HIV/SIDA (59 %) sunt singurele probleme care afecteaza deopotriva femeile si barbatii.
Europenii sunt de parere ca o crestere a numarului de femei in posturi de responsabilitate si influenta politica ar avea un efect pozitiv asupra tarilor in curs de dezvoltare. Dintre temele mentionate, respectarea drepturilor omului a primit cele mai multe raspunsuri pozitive in UE, trei sferturi dintre cei chestionati declarand ca o crestere a numarului de femei ar "aduce o schimbare in bine" (78 %). Urmeaza apoi conditiile de trai ale cetatenilor si prevenirea conflictelor si a razboaielor, 72 % si, respectiv, 65 % dintre respondenti impartasind acest punct de vedere. Respondentii suedezi, finlandezi si irlandezi au fost cei mai inclinati sa afirme ca prezenta femeilor la putere "aduce o schimbare in bine".
Sursa: Comisia Europeana