Ministrul delegat pentru Dialog Social , Adriana Doina Pana, va depune un proiect de modificare a Legii dialogului social pentru ca aceasta trebuie sa fie schimbata in totalitatea ei, altfel patronatele vor disparea.
Aceasta considera ca atat confederatiile patronale, cat si cele sindicale trebuie sa obtina reprezentativitatea la nivel national astfel incat sa poata participa la dialogul social.
"Asta se intampla la Judecatorie. Sunt inscrisi intr-un registru, demonstrand niste conditii. Confom legii, patronatele trebuie sa demonstreze ca au 10% din totalul angajatilor. Asta e o aberatie, asta trebuie sa demonstreze sindicatele, patronatele reprezinta angajatorii, nu angajatii. Daca nu schimbam, incepand din iunie incolo cand le expira reprezentativitatea - pentru ca periodic trebuie sa si actualizeze aceasta reprezentativitate - vor disparea toate confederatiile patronale si devine un nonsens, cu cine sa mai faci dialog social?", a declarat Pana.
In opinia ministrului modificarea legii dialogului social reprezinta o urgenta.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
"In plus, nu mai exista contract colectiv de munca la nivel national. Nici n-o sa mai existe, pentru ca in UE numai in doua state mai exista. Exista ceea ce e firesc, la nivel de angajator si la nivel de sector de activitate. Asa de bine le-au definit inainte, ca in afara de functionari publici, invatamant si partial sanatate, n-am putut incheia aceste contracte la nivel de sector pentru ca sunt si sectoare care prind coafeze cu prelucrarea lemnului de exemplu. Vom redefini si sectoarele. Avem multa legislatie de schimbat, avem un calendar acceptat de toti factorii", a declarat Pana.
Potrivit declaratiei ministrului, initiativa legislativa ar putea sa intre in discutie in sedinta de Guvern de saptamana viitoare sau in cea de peste doua saptamani.