Raspuns: In aceasta perioada, partenerii sociali, confederatiile sindicale si confederatiile patronale reprezentative la nivel national negociaza noul contract colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2011-2014.
Cu privire la inregistrarea contractului contractului colectiv de munca, art. 25 alin. (1) din Legea nr.130/1996 stabileste ca, contractul colectiv de munca se incheie in forma scrisa, se semneaza de catre parti, se depune si se inregistreaza la directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.
Legea 130/1996 nu prevede un termen in care contractul colectiv de munca se inregistreaza la directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti. Numai in cazul incetarii sau suspendarii contractului colectiv de munca, art. 33 alin.(4) prevede ca acestea vor fi notificate, in termen de 5 zile, organului la care acesta a fost depus pentru inregistrare.
In temeiul prevederilor art. 25 alin. (3) din Legea nr.130/1996, contractele colective de munca se aplica de la data inregistrarii. Partile pot conveni ca data aplicarii clauzelor negociate sa fie ulterioara zilei de inregistrare a contractului.
Asadar, potrivit acestei prevederi legale, contractul colectiv de munca isi produce efectele de la data inregistrarii cu exceptia situatiei in care partile au stabilit o data ulterioara pentru aplicarea clauzelor contractuale.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
In consecinta, termenul pentru care a fost incheiat contractul colectiv de munca, care nu poate fi mai mic de 12 luni, incepe sa curga de la inregistrarii daca partile nu au stabilit o data ulterioara.
De aceea, inregistrarea contractului colectiv de munca trebuie sa se faca, dupa incheierea sa, in cel mai scurt timp.