Care este coeficientul aplicat la salariul minim pentru cei cu studii superioare?

30 Ianuarie 2013
30 Ianuarie 2013
Codul munciicoeficienti minimi de ierarhizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ceea ce priveste obligatia ce incumba angajatorilor in privinta stabilirii salariilor angajatilor cu respectarea unor coeficienti minimi de ierarhizare, aceasta are ca izvor dispozitiile conventionale cuprinse in contractele colective de munca.

CCMUN pe anii 2007-2010 prevedea astfel de coeficienti minimi, a caror respectare era obligatorie pentru stabilirea salariilor. Dupa modelul CCMUN multe contracte colective la nivel de ramura au preluat reglementarea unor coeficienti minimi obligatorii pentru stabilirea salariilor angajatilor de la nivelul unitatilor carora li se aplica dispozitiile respectivelor contracte. Astfel, contractele colective de munca la nivel de unitate au preluat clauzele din contractele colective la nivel de ramura si/sau la nivel national. In lipsa unui contract colectiv aplicabil, contractul colectiv unic la nivel national si-a produs efectele asupra tuturor salariatilor.

Astfel, chiar daca nu aveti, in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, aceste grile de ierarhizare, ele au fost aplicate in unitatea dvs.

Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, ci una conventionala, izvorul acestei obligatii constituindu-l contractele colective de munca.

Daca in acest moment exista un contract colectiv in derulare, in conformitate cu specificatiile anterioare, el va constitui izvor de drept si temei pentru acordarea drepturilor prevazute in acesta pentru salariatii incadrati la respectivii angajatori.

In concluzie, atat salariul minim pentru studii superioare cat si salariul pentru personalul calificat sau cel pentru personalul necalificat VA FI EGAL CU SALARIUL SALARIATULUI COMPARABIL (art. 5 din Codul muncii ) si nu poate fi mai mic de 700 lei, respectiv 750 lei incepand cu data de 1 februarie 2013 (Hotararea Guvernului nr. 23/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 52 din 23 ianuarie 2013).


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]