Premierul Victor Ponta a declarat marti ca impozitarea diferentiata a veniturilor (cu cote de 8%, 12% si 16%) nu va fi probabil introdusa in acest an, dar principiul conform caruia taxarea trebuie sa fie mai redusa pentru unele categorii sociale va fi avut in vedere in continuare.
"Nu pentru 2013, dar era vorba de un principiu care a constituit cel mai dificil compromis intre PSD si PNL. Liberalii au spus sa pastram un nivel scazut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democratii, am spus: nicaieri in lume - se mai intampla in Rusia si in Bulgaria, e adevarat - dar nicaieri in lumea civilizata oamenii nu platesc exact acelasi impozit si cand au o suta de lei, si cand au un milion. A fost un compromis care eu cred ca este corect si util. In 2013 probabil ca nu vom reusi sa ne ducem la 12% si 8%, insa cele doua principii, acela ca in Romania nu mergem cu o taxare foarte ridicata, dar ca exista categorii sociale fata de care taxarea trebuie sa fie mai redusa decat pentru marea masa a cetatenilor, amandoua sunt principii moderne", a afirmat Ponta.
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Potrivit programului de guvernare Ponta II, "in orizontul 2013-2016" TVA va reveni la nivelul de 19%, taxele parafiscale se vor reduce la jumatate, iar "pe parcursul mandatului" va fi introdus impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.