Tichetele de masa si de vacanta vor avea un nou regim de TVA din 2019. Cum vor fi afectate companiile?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Septembrie 2018
07 Septembrie 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
tichete de masa tvatichete de vacanta tvacupoane valoriceregim tva tichete de masa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a Codului Fiscal, chiar la finalul lunii august. Despre ce este vorba?

Aceste modificari iau in calcul clarificarea TVA-ului aplicabil cupoanelor valorice, iar aceasta propunere este o consecinta a obligatiei statelor membre UE de a implementa in legislatia locala o directiva din 2016, informeaza Mediafax.

TVA-ul pentru cupoanele valorice (vouchere) se doreste a fi modificat incepand cu 1 ianuarie 2019, conform autoritatilor romane. Aceste aspecte au fost anuntate de Adrian Teampau - Tax Associate Partner, Divizia Impozite Indirecte din cadrul companiei de consultanta EY Romania.

"Toate companiile care utilizeaza cupoane valorice vor fi afectate, cu precadere lanturile de magazine, producatorii, prestatorii de servicii precum si firmele care emit sau intermediaza cumpararea sau vanzarea acestora", mai precizeza Teampau.

Conform expertului, prima modificare propusa in proiectul de lege are in vedere terminologia. Asadar, se doreste folosirea termenului de „cupon valoric”.

„O noutate adusa de propunerea de modificare a legii este reprezentata de indicarea pe cuponul valoric sau in cadrul documentatiei aferente a denumirii bunurilor sau serviciilor ce urmeaza a fi livrate sau prestate sau a denumirii potentialilor furnizori sau prestatori”, completeaza expertul.

„Noi am identificat cateva aspecte care pot ridica probleme in practica. De exemplu, situatia in care vanzatorul produsului sau prestatorul serviciului va emite o factura catre compania care a emis cuponul valoric (ex. producatorul bunului), nu catre client. Totodata, daca este necesara plata unei diferente din partea clientului, atunci furnizorul/prestatorul va emite doua facturi: una catre emitentul cuponului si una catre client. In ambele situatii, ne punem intrebarea daca emitentul care suporta partial/integral costul achizitiei poate sa isi recupereze TVA achitata, atat timp cat cel care intra in posesia bunului sau utilizeaza serviciul este clientul”, explica Adrian Teampau.

Intermediarul cumparator/revanzator de cupoane valorice obtine profit din aceste intermedieri? „Daca acesta presteaza un serviciu si se poate identifica, atunci aceasta prestare este supusa TVA. Cum s-ar distinge in practica daca intermediarul presteaza sau nu un serviciu, in masura in care acesta obtine profit prin obtinerea unui discount la achizitia cupoanelor sau prin adaugarea unei marje de profit la revanzarea lor? Este clar ca aceia care opereaza cu cupoane valorice vor fi nevoiti sa isi reanalizeze structurile comerciale din prezent pentru a determina daca genereaza obligatii suplimentare de TVA sau daca exista solutii de eficientizare”, concluzioneaza expertul.


...mai multe detalii si noutati in tratamentul de TVA al voucherelor pe EY Romania >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]