Tichetele de masa si de vacanta vor avea un nou regim de TVA din 2019. Cum vor fi afectate companiile?

tichete de masa tvatichete de vacanta tvacupoane valoriceregim tva tichete de masa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a Codului Fiscal, chiar la finalul lunii august. Despre ce este vorba?

Aceste modificari iau in calcul clarificarea TVA-ului aplicabil cupoanelor valorice, iar aceasta propunere este o consecinta a obligatiei statelor membre UE de a implementa in legislatia locala o directiva din 2016, informeaza Mediafax.

TVA-ul pentru cupoanele valorice (vouchere) se doreste a fi modificat incepand cu 1 ianuarie 2019, conform autoritatilor romane. Aceste aspecte au fost anuntate de Adrian Teampau - Tax Associate Partner, Divizia Impozite Indirecte din cadrul companiei de consultanta EY Romania.

"Toate companiile care utilizeaza cupoane valorice vor fi afectate, cu precadere lanturile de magazine, producatorii, prestatorii de servicii precum si firmele care emit sau intermediaza cumpararea sau vanzarea acestora", mai precizeza Teampau.

Conform expertului, prima modificare propusa in proiectul de lege are in vedere terminologia. Asadar, se doreste folosirea termenului de „cupon valoric”.

„O noutate adusa de propunerea de modificare a legii este reprezentata de indicarea pe cuponul valoric sau in cadrul documentatiei aferente a denumirii bunurilor sau serviciilor ce urmeaza a fi livrate sau prestate sau a denumirii potentialilor furnizori sau prestatori”, completeaza expertul.

„Noi am identificat cateva aspecte care pot ridica probleme in practica. De exemplu, situatia in care vanzatorul produsului sau prestatorul serviciului va emite o factura catre compania care a emis cuponul valoric (ex. producatorul bunului), nu catre client. Totodata, daca este necesara plata unei diferente din partea clientului, atunci furnizorul/prestatorul va emite doua facturi: una catre emitentul cuponului si una catre client. In ambele situatii, ne punem intrebarea daca emitentul care suporta partial/integral costul achizitiei poate sa isi recupereze TVA achitata, atat timp cat cel care intra in posesia bunului sau utilizeaza serviciul este clientul”, explica Adrian Teampau.

Intermediarul cumparator/revanzator de cupoane valorice obtine profit din aceste intermedieri? „Daca acesta presteaza un serviciu si se poate identifica, atunci aceasta prestare este supusa TVA. Cum s-ar distinge in practica daca intermediarul presteaza sau nu un serviciu, in masura in care acesta obtine profit prin obtinerea unui discount la achizitia cupoanelor sau prin adaugarea unei marje de profit la revanzarea lor? Este clar ca aceia care opereaza cu cupoane valorice vor fi nevoiti sa isi reanalizeze structurile comerciale din prezent pentru a determina daca genereaza obligatii suplimentare de TVA sau daca exista solutii de eficientizare”, concluzioneaza expertul.


...mai multe detalii si noutati in tratamentul de TVA al voucherelor pe EY Romania >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masa tvatichete de vacanta tvacupoane valoriceregim tva tichete de masa

Data aparitiei: 07 Septembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichetele de masa si de vacanta vor avea un nou regim de TVA din 2019. Cum vor fi afectate companiile? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]