Contract individual de munca + conventie civila -dec. '06

06 Decembrie 2006
06 Decembrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Societatea noastra intentioneaza sa incheie o serie de conventii civile şi conventii comerciale cu diverse persoane fizice.

Am numit aceste conventii astfel:

1. Contract de comision
2. Contract de mandat comercial

Ambele tipuri de contracte au ca obiect vânzarea de catre comitent, respectiv mandatar, in nume propriu, dar pe seama comitentului, respectiv mandatarului, a marfurilor oferite de aceştia şi prezentate detaliat in fiecare anexa, anexe care fac parte integranta din contractele respective.
De asemenea in aceleaşi contracte se prevad urmatoarele activitati care cad in sarcina comisionarilor, respectiv mandatarilor: activitati de prospectare a pietii, de identificare a potentialilor cumparatori, de negociere a preturilor de vânzare-cumparare a marfurilor, negocieri ale conditiilor de livrare ş.a.m.d.

Am dori sa stim urmatoarele:

1. Daca persoanele fizice incadrate in munca conform Legii nr. 53/2003, Codul muncii pot presta simultan la acelaşi angajator serviciile descrise mai sus sub forma unui contract de mandat comercial sau conventie civila – ambele incheiate având la baza dispozitiile Codului comercial, Codului civil şi Codului fiscal (temei legal)?

Raspuns:

Cumulul intre un contract individual de munca incheiat in temeiul Codului muncii şi un contract civil ori comercial incheiat in baza legislatiei speciale care reglementeaza domeniul rspectiv, in situatia in care persoana juridica care are calitatea de angajator este in acelaşi timp şi beneficiar in cadrul contractelor civile/comerciale, este posibil, cu respectarea interdictiilor speciale impuse de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
In situatia in care incheierea acestor contracte este fictiva, având ca obiect numai sustragerea de la plata contributiilor sociale, cu atât mai mult cu cât respectivele persoane au şi calitatea de angajat in cadrul societatii, pot aparea probleme in conditiile Legii nr. 241/2005 cu privire la prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (exemple exista deja numeroase in practica ).
Totodata va recomandam atentie la suprapunerea sarcinilor stabilite in baza contractului de munca, cu cele stabilite in temeiul mandatului comercial, având in vedere regimul juridic distinct al raspunderii aplicabile in cele doua cazuri – reglemenmtate de Codul muncii, respectiv Codul comercial.

2. care sunt contributiile societatii noastre catre bugetul de stat şi care sunt contributiile persoanei fizice catre bugetul de stat ca urmare a incheierii unor conventii – contract de mandat comercial, conventie civila – incheiate având la baza dispozitiile Codului comercial şi Codului civil?
Plecând de la premiza ca toti aceşti comisionari/mandatari au concomitent raporturi de munca, rezulta urmatoarele obligatii de plata:

- obligatia de plata a impozitului de cota de 16% asupra venitului realizat, platitorul venitului având obligatia de plata anticipata prin retinere la sursa a unei cote de impunere de 10% aplicata asuptra venitului brut, in Conditiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

- obligatia de plata a contributiei in cota de 6,5% asupra venitului impozabil pentru asigurarile sociale de sanatate, in conditiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]