Preavizul este intervalul de timp in care trebuie comunicata celeilalte parti intentia de a inceta contractul individual de munca.
Pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Va prezentam in continuare un model de preaviz pentru concediere colectiva: Angajator ..............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../..................
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ................................................
PREAVIZ CONCEDIERE COLECTIVA
Preaviz nr. …………..
din data de……………
Avand in vedere Raportul/Referatul nr. ….. / …………….., cu privire la………………….,
In temeiul dispozitiilor art. 75 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, si potrivit prevederilor Regulamentului intern al …………………………. ;
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ……………………… , numit prin ………………………. nr. …/ ……. a ………………………;
DECIDE:
Art. 1. – Incepand cu data de ………………………, d-nei/d-lui ……………………, avand functia de ………………………in cadrul ……………………… i se acorda un preaviz de …….. zile, in perioada………-……….. .
In perioada preavizului, salariatului/ei i se acorda dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.
Art. 2. – (1) La implinirea termenului de preaviz, urmeaza sa fie emisa decizie de concediere a salariatului/ei, incetarea contractului individual de munca inregistrat cu nr. ……./……………., fiind din initiativa angajatorului, pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii colective.
(2) Motivele de fapt al concedierii colective sunt urmatoarele: ……………………… .
(3) Criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt urmatoarele:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… .
(4) Lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64 din Codul muncii, sunt prezentate in Anexa prezentei.
(5) Potrivit dispozitiilor art. 69 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat, in perioada ……………………. au avut loc consultari, pentru a permite sindicatului/reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri si au fost furnizate toate informatiile relevante, prin Notificarea si convocarea inregistrata cu nr. ….. /….., anexata in copie la prezenta Notificare.
(6) In temeiul dispozitiilor art. 70 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat, s-au transmis notificarile inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
Art. 3. – Motivul de drept al concedierii colective il constituie art. 75 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Art. 4. – (1) Compartimentele
Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile preavizului.
(2) Prezentul preaviz isi produce efectele de la data comunicarii sale.
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
……………………………………….
Data comunicarii: …………………….
Semnatura de luare la cunostinta a salariatului: ……………………….
Acest model de preaviz pentru concediere individuala reprezinta un extras din Cartea Verde a Legislatiei Muncii>>> Cititi si Model Preaviz Concediere Individuala
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<