Studiu de caz: Preavizul de 45 de zile asa cum este prevazut in Codul muncii

04 Iulie 2011
04 Iulie 2011
Codul munciiLegea 53/2003preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Odata cu modificarile survenite in continutul de text al Codului muncii, a intrat in vigoare si o noua numerotare a articolelor. Cum era de asteptat, diferentele de data pentru aplicarea noilor prevederi au produs confuzii in randul celor care au au inregistrat anumite clauze in aceasta perioada a modificarilor legislative mentionate anterior.

In cazul preavizului de 45 de zile, reglementarea aferenta poate fi regasita la art. 81 alin. (4) din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011 si se aplica in cazul demisiei. In acelasi timp, pentru evitarea eventualelor neconcordante in citarea legii, este bine de stiut ca, potrivit art. II din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, contractele colective de munca intra in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi si isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Alte modificari au fost efectuate dupa cum urmeaza:

- la data de 1 mai au intrat in vigoare dispozitiile Legii 40/2011 de modificare a Legii 53/2003 - Codul muncii;

- noua numerotare a articolelor din Codul muncii a fost republicata in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011.

Se mentioneaza astfel ca exista, in mod implicit, doua termene de intrare in vigoare a modificarilor de mai sus. Astfel, in ceea ce priveste modificarea survenita in urma Legii 40 din 31 martie 2011 privind modificarea si completarea Legii 53/2003, se mentioneaza ca noul Cod al muncii a intrat in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 1 mai 2011.

In continuare, Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011 a intrat in vigoare la 3 zile de la publicare. Aceasta procedura este mentionata in art. 12 din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata  in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din 21 aprilie 2010. Conform acestor prevederi, legile intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul lor.

Termenul de 3 zile se calculeaza pe zile calendaristice,  incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, si expira la ora 24,00 al celei de-a treia zi de la publicare

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]