Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA a publicat doua rapoarte noi in care este dezbatuta situatia in care se afla majoritatea intreprinderilor europene care nu au inca instituite proceduri pentru gestionarea stresului la locul de munca si a altor riscuri psihosociale, desi acestea prezinta amenintari din ce in ce mai mari pentru lucratorii europeni. Cele doua rapoarte analizeaza motivele pentru care, avand in vedere ca 79% din managerii din UE sunt preocupati de stresul de la locul de munca si 40% de hartuirea si violenta de la locul de munca, 74% din intreprinderile europene nu au inca instituite proceduri pentru a face fata acestor probleme.
Rapoartele vin in contexul in care un numar tot mai mare de lucratori europeni raporteaza probleme legate de stres, un sondaj de opinie recent indicand ca 80% din lucratorii de pe teritoriul UE se asteapta ca nivelurile de stres sa creasca in urmatorii cinci ani. Problemele de sanatate asociate stresului si altor riscuri psihosociale sunt binecunoscute si, cu toate acestea, se pare ca multe intreprinderi europene considera ca prevenirea acestora este dificila.
Constatarile Sondajului european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER) arata ca doar 3% din intreprinderi abordeaza problema riscurilor psihosociale intr-un mod holistic si sistematic, iar 12% nu au pus in aplicare niciuna din masurile-cheie pentru gestionarea riscurilor psihosociale incluse in sondaj.
Rapoartele au analizat factorii care cresc probabilitatea de reusita a intreprinderilor in ceea ce priveste solutionarea acestor probleme, inclusiv motivele de ingrijorare exprimate direct de angajati si constientizarea argumentului economic in favoarea abordarii cu seriozitate a acestei probleme: in prezent, se considera ca aproximativ 50-60% din totalul zilelor lucratoare pierdute sunt asociate riscurilor psihosociale, in timp ce se estimeaza ca tulburarile de sanatate mintala costa 240 de miliarde de euro pe an in UE. Exista o probabilitate mult mai mare ca intreprinderile care sunt constiente de legatura stransa dintre riscurile psihosociale si ratele crescute ale absenteismului sa depuna eforturi serioase pentru a gestiona aceste riscuri.
In acelasi timp, rapoartele identifica obstacolele pe care multe intreprinderi le intampina in incercarea de a aborda problema riscurilor psihosociale, inclusiv lipsa de asistenta tehnica si indrumare si lipsa resurselor.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Diurna legala in Romania si in strainatate
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Potrivit declaratiei directorului EU-OSHA, Christa Sedlatschek, „desi riscurile psihosociale incep sa fie recunoscute drept o provocare majora de catre factorii de decizie, pare sa existe un decalaj intre politica si practica in ceea ce priveste modul de gestionare a acestor riscuri la nivelul intreprinderii. 40% din intreprinderi afirma ca au nevoie de mai multe informatii si de asistenta suplimentara pentru combaterea riscurilor psihosociale: trebuie sa facem mai mult pentru a creste gradul de constientizare cu privire la aceste riscuri si pentru a ajuta intreprinderile sa le faca fata, de exemplu, prin evaluari mai bune ale riscurilor, modificari ale organizarii muncii si formare.”
Cele doua rapoarte ale EU-OSHA, „Gestionarea riscurilor psihosociale la locul de munca” si „Factori determinanti si obstacole in calea gestionarii riscurilor psihosociale”, completeaza sondajul ESENER al EU-OSHA. Acest studiu pe scara larga furnizeaza o perspectiva asupra modului in care managerii si reprezentantii lucratorilor gestioneaza in prezent riscurile pentru sanatate si securitate la locurile de munca din Europa, punand accent in special pe domeniul in crestere al riscurilor psihosociale.