Noile rapoarte publicate Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca

securitatesanatatemunca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
74% dintre angajatorii europeni nu detin proceduri pentru gestionarea stresului la locul de munca si a altor riscuri psihosociale

Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA a publicat doua rapoarte noi in care este dezbatuta situatia in care se afla majoritatea intreprinderilor europene care  nu au inca instituite proceduri pentru gestionarea stresului la locul de munca si a altor riscuri psihosociale, desi acestea  prezinta amenintari din ce in ce mai mari pentru lucratorii europeni. Cele doua  rapoarte analizeaza motivele pentru care, avand in vedere ca 79% din managerii din UE sunt preocupati de stresul de la locul de munca si 40% de hartuirea si violenta de la locul de munca, 74% din intreprinderile europene nu au inca instituite proceduri pentru a face fata acestor probleme.

Rapoartele vin in contexul in care un numar tot mai mare de lucratori europeni raporteaza probleme legate de stres, un sondaj de opinie recent indicand ca 80% din lucratorii de pe teritoriul UE se asteapta ca nivelurile de stres sa creasca in urmatorii cinci ani. Problemele de sanatate asociate stresului si altor riscuri psihosociale sunt binecunoscute si, cu toate acestea, se pare ca multe intreprinderi europene considera ca prevenirea acestora este dificila.

Constatarile Sondajului european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER) arata ca doar 3% din intreprinderi abordeaza problema riscurilor psihosociale intr-un mod holistic si sistematic, iar 12% nu au pus in aplicare niciuna din masurile-cheie pentru gestionarea riscurilor psihosociale incluse in sondaj.

Rapoartele au analizat factorii care cresc probabilitatea de reusita a intreprinderilor in  ceea ce priveste solutionarea acestor probleme, inclusiv motivele de ingrijorare exprimate direct de angajati si constientizarea argumentului economic in favoarea abordarii cu seriozitate a acestei probleme: in prezent, se considera ca aproximativ 50-60% din totalul zilelor lucratoare pierdute sunt asociate riscurilor psihosociale, in timp ce se estimeaza ca tulburarile de sanatate mintala costa 240 de miliarde de euro pe an in UE. Exista o probabilitate mult mai mare ca intreprinderile care sunt constiente de legatura stransa dintre riscurile psihosociale si ratele crescute ale absenteismului sa depuna eforturi serioase pentru a gestiona aceste riscuri.

In acelasi timp, rapoartele identifica obstacolele pe care multe intreprinderi le intampina in incercarea de a aborda problema riscurilor psihosociale, inclusiv lipsa de asistenta tehnica si indrumare si lipsa resurselor.

Potrivit declaratiei directorului EU-OSHA, Christa Sedlatschek, „desi riscurile psihosociale incep sa fie recunoscute drept o provocare majora de catre factorii de decizie, pare sa existe un decalaj intre politica si practica in ceea ce priveste modul de gestionare a acestor riscuri la nivelul intreprinderii. 40% din intreprinderi afirma ca au nevoie de mai multe informatii si de asistenta suplimentara pentru combaterea riscurilor psihosociale: trebuie sa facem mai mult pentru a creste gradul de constientizare cu privire la aceste riscuri si pentru a ajuta intreprinderile sa le faca fata, de exemplu, prin evaluari mai bune ale riscurilor, modificari ale organizarii muncii si formare.”

Cele doua rapoarte ale EU-OSHA, „Gestionarea riscurilor psihosociale la locul de munca” si „Factori determinanti si obstacole in calea gestionarii riscurilor psihosociale”, completeaza sondajul ESENER al EU-OSHA. Acest studiu pe scara larga furnizeaza o perspectiva asupra modului in care managerii si reprezentantii lucratorilor gestioneaza in prezent riscurile pentru sanatate si securitate la locurile de munca din Europa, punand accent in special pe domeniul in crestere al riscurilor psihosociale.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitatesanatatemunca

Data aparitiei: 08 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noile rapoarte publicate Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]