Luni, 3 septembrie, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) au organizat o conferinta de presa in care au fost abordate problemele cu care se confrunta programul operational, rezultatele implementarii POSDRU in Romania, cat si prioritatile MMFPS si AMPOSDRU pentru perioada 2014-2020.
"POSDRU are rezultate in Romania, asupra carora ar trebui sa ne concentram mai mult(...) dar si probleme, iar echipa pe care o coordonez a depus eforturi remarcabile pentru indeplini recomandarile Comisiei. in momentul de fata suntem intr-o perioada de pre-suspendare si este esential sa evitam ca platile sa fie suspendate", a transmis Mariana Campeanu, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Una din problemele majore evidentiate de ministrul Muncii se regaseste la nivelul AMPOSDRU si consta in faptul ca, in perioada 2010-2011, pentru aproximativ 1.700 de proiecte, cu valoare aproximativa de peste 200 milioane EURO, s-au facut finantari din bugetul de stat, insa nu s-au transmis mai departe cereri de rambursare ale sumelor platite catre Comisia Europeana.
Pana in acest moment, 589.324 de persoane au beneficiat de instruire prin programe POSDRU, ceea ce reprezinta 35,71% din totalul asumat in cadrul obiectivului general al POSDRU 2007 - 2013. Procentul platilor efectuate catre beneficiari, raportat la alocarea UE din POSDRU pe toata perioada de programare 2007-2013 reprezinta, in acest moment, 29,27%, iar gradul de absorbtie este de 7,73%.
"Daca s-ar fi facut cereri de rambursare catre Comisie pentru cele aproximativ 1.700 de proiecte in perioada 2010-2011, pana in momentul de fata am fi avut un grad de absorbtie de peste 15%", a precizat Cristian Ababei, Director General AMPOSDRU. "POSDRU nu se anuleaza si nu se inchide. in momentul de fata am ajuns la zi cu platile de finantare nationala si de TVA si facem eforturi de a efectua platile de la bugetul de stat, plati aferente finantarilor nationale", a mai precizat directorul general AMPOSDRU.
Razvan Cotovelea, Secretar de Stat, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) a tinut sa precizeze ca platile catre beneficiari vor continua de la bugetul de stat: "Este obligatia Romaniei ca stat membru, obligatie care rezida si din regulamentele financiare, dar si din legislatia nationala. Presiunea bugetului national in situtia de fata este foarte mare si reflecta o realitate a ceea ce s-a intamplat pe fonduri europene in perioada 2010-2011".
Pentru exercitiul bugetar 2014-2020 Comisia Europeana a propus pentru Romania o crestere de 10% a alocarii financiare aferente Fondului Social European.
Sursa: costelgilca.ro