Trebuie sa recunosti: nimic nu este mai enervant in viata decat sa nu sti foarte clar ce ai de facut. Iar daca a alege intre a lenevi in pat sau a merge la un film este, de cele mai multe ori, o enervare placuta, a merge la munca fara sa stii la ce sa te astepti in ziua respectiva este obositor si demotivant. OK, in contractul tau scrie: Director Achizitii sau Referent Comercial sau Reprezentant Vanzari, dar ce trebuie sa faci, concret?
Multi angajatori, fara experienta, merg pe principiul: „Lasa, ca facem toti tot ce e nevoie!“. Eronat! Codul muncii e foarte clar la acest capitol: „Salariatul are obligatia de a realize norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului“ (art. 39 alin. (2) lit. a). Cu alte cuvinte, daca nu lucrezi la strung sau nu cari saci in depozit, unde ai o norma de munca, trebuie sa faci ceea ce scrie in fisa postului.
DEFINITIE
Fisa postului este un document care precizeaza sarcinile si responsabilitatile ce-i revin titularului postului, conditiile de lucru, standardele de performanta, modalitatea de recompensare, precum si caracteristicile personale necesare angajatului pentru in deplinirea cerintelor postului.
Fisa postului este documentul in care se descrie un post din cadrul unei organizatii, precizandu-se rolul acestuia, precum si relatiile profesionale pe care trebuie sa le aiba ocupantul postului cu ceilalti angajati in vederea realizarii obiectivelor specifice postului respectiv.
Fisa postului este un document asumat si semnat de salariat la angajare.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Pontul angajatului!
Desi Fisa postului nu este un document ce trebuie inregistrat în registrul general de evidenta a salariatilor odata cu Contractul Individual de Munca, ea trebuie prezentata la controalele inspectorilor ITM. Angajatorul te poate duce cu vorba (cum se spune prin popor), spunand ca fisa postului nu este atat de importanta, in consecinta o veti semna mai tarziu. Pentru a evita probleme mari la locul de munca, iti recomandam sa ceri fisa postului. Vei sti ce ai de facut conform pozitiei pe care o ocupi in firma.
De ce e bine sa ai o fisa a postului:
– ti se faciliteaza procesul de autoclarificare referitoare la post;
– te raportezi corect la ceilalti angajati;
– este o excelenta baza de plecare pentru evaluarea performantelor;
– cunosti mediul si conditiile in care trebuie sa-ti desfasori activitatea;
– iti poti planifica mult mai bine cariera.
Cand semnezi fisa postului (sau verifici fisa postului pe care deja ai semnat-o), asigura-te ca are cele mai importante elemente:
– identificarea postului (adica informatii privind numele si prenumele tau, denumirea postului, pozitia din Clasificarea Ocupatiilor din Romania – COR, departamentul in care lucrezi, nivelul postului, relatiile organizatorice ierarhice, functionale si de reprezentare);
– descrierea postului (adica scopul general al postului, obiectivele, sarcinile si responsabilitatile, conditiile de lucru, indicatorii de performanta, posibilitatile de avansare);
– specificatia postului (adica nivelul de studii, specializarea necesara, competentele postului, experienta de lucru necesara).