Fisa postului vs. Lucrez tot ce e nevoie

14 August 2012
14 August 2012
fisa postuluifisa de postcodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trebuie sa recunosti: nimic nu este mai enervant in viata decat sa nu sti foarte clar ce ai de facut. Iar daca a alege intre a lenevi in pat sau a merge la un film este, de cele mai multe ori, o enervare placuta, a merge la munca fara sa stii la ce sa te astepti in ziua respectiva este obositor si demotivant. OK, in contractul tau scrie: Director Achizitii sau Referent Comercial sau Reprezentant Vanzari, dar ce trebuie sa faci, concret?

Multi angajatori, fara experienta, merg pe principiul: „Lasa, ca facem toti tot ce e nevoie!“. Eronat! Codul muncii e foarte clar la acest capitol: „Salariatul are obligatia de a realize norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului“ (art. 39 alin. (2) lit. a). Cu alte cuvinte, daca nu lucrezi la strung sau nu cari saci in depozit, unde ai o norma de munca, trebuie sa faci ceea ce scrie in fisa postului.

DEFINITIE
Fisa postului este un document care precizeaza sarcinile si responsabilitatile ce-i revin titularului postului, conditiile de lucru, standardele de performanta, modalitatea de recompensare, precum si caracteristicile personale necesare angajatului pentru in deplinirea cerintelor postului.

Fisa postului este documentul in care se descrie un post din cadrul unei organizatii, precizandu-se rolul acestuia, precum si relatiile profesionale pe care trebuie sa le aiba ocupantul postului cu ceilalti angajati in vederea realizarii obiectivelor specifice postului respectiv.

Fisa postului este un document asumat si semnat de salariat la angajare.

Pontul angajatului!
Desi Fisa postului nu este un document ce trebuie inregistrat în registrul general de evidenta a salariatilor odata cu Contractul Individual de Munca, ea trebuie prezentata la controalele inspectorilor ITM. Angajatorul te poate duce cu vorba (cum se spune prin popor), spunand ca fisa postului nu este atat de importanta, in consecinta o veti semna mai tarziu. Pentru a evita probleme mari la locul de munca, iti recomandam sa ceri fisa postului. Vei sti ce ai de facut conform pozitiei pe care o ocupi in firma.

De ce e bine sa ai o fisa a postului:
– ti se faciliteaza procesul de autoclarificare referitoare la post;
– te raportezi corect la ceilalti angajati;
– este o excelenta baza de plecare pentru evaluarea performantelor;
– cunosti mediul si conditiile in care trebuie sa-ti desfasori activitatea;
– iti poti planifica mult mai bine cariera.

Cand semnezi fisa postului (sau verifici fisa postului pe care deja ai semnat-o), asigura-te ca are cele mai importante elemente:
– identificarea postului (adica informatii privind numele si prenumele tau, denumirea postului, pozitia din Clasificarea Ocupatiilor din Romania – COR, departamentul in care lucrezi, nivelul postului, relatiile organizatorice ierarhice, functionale si de reprezentare);
– descrierea postului (adica scopul general al postului, obiectivele, sarcinile si responsabilitatile, conditiile de lucru, indicatorii de performanta, posibilitatile de avansare);
– specificatia postului (adica nivelul de studii, specializarea necesara, competentele postului, experienta de lucru necesara).

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>

ARTICOLE SIMILARE

Traducem CIM si FISA DE POST obligatoriu?Studiu de caz: Responsabilitatile SSM incluse in FISA DE POST a directorului (cod COR 121019)Obligativitatea fisei postuluiModel fisa postului inginer constructiiSe aplica sanctiuni pentru neprezentarea la controlul medical periodic de medicina muncii?

ULTIMELE ARTICOLE

Norme SSM - Responsabilitatile centrelor de medicina muncii in relatia cu angajatoriiSSM. Responsabilitatile centrelor de medicina muncii in relatia cu angajatoriiStabilirea functiilor interne si utilizarea codurilor COR - ce prevede legea?Perioada de pastrare a fisei postului - ce prevede Codul MunciiFisa postului pentru inspector salarii
Mai multe articole despre fisa de post

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]