Salarizarea in regie consta in calculul si plata salariului in raport cu timpul efectiv lucrat, fara a se stabili o legatura intre nivelul salariului si anumite rezultate care trebuie obtinute pe unitatea de timp (ora, zi, saptamana sau luna).
In acest caz, salariul se calculeaza in functie de numarul de ore lucrate si salariul de incadrare pe ora, la un program normal de lucru stabilit de regula la 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana.
In cazul depasirii programului normal de lucru, se vor aplica prevederile Codului muncii (art. 119-120), care stipuleaza ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acestora.
Atunci cand compensarea nu este posibila, orele suplimentare sunt platite cu salariul de incadrare orar majorat cu cel putin 75%, conform prevederilor contractului individual de munca si ale contractului colectiv de la nivel de unitate/ramura.
In acest sistem, salarizarea este strict proportionala cu timpul lucrat, neinfluentata de productia obtinuta. Cresterea productivitatii muncii ope rea za in favoarea dvs. ca angajator, in timp ce scaderea ei va dezavantajeaza. Indiferent de cresterea sau des cresterea producti vitatii muncii, angajatul are dreptul la
plata salariului aferent timpului lucrat. Aceasta presupune ca angajatul trebuie sa depuna o anumita cantitate/ca litate de munca, conform atributiilor din fisa postului, care stau la baza calcularii salariu lui.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Salarizarea dupa timpul lucrat se aplica in deosebi in urmatoarele situatii:
- la locurile de munca unde rezultatele muncii nu depind de efortul angajatului;
- la locurile de munca unde rezultatele muncii nu se pot masura;
- la locurile de munca unde intarzierile sau intreruperile apar variabil, impiedicand folosirea continua a normelor de productie;
- cand evidenta rezultatelor pe individ este foarte greu de tinut sau este costisitoare;
- cand calitatea produselor este mai importanta decat cantitatea produsa;
- cand sarcinile efectuate prezinta un grad ridicat de pericol.
Iata care sunt avantajele:
- costurile cu administrarea sistemului de salarizare sunt mai reduse;
- angajatul obtine o siguranta in ceea ce priveste nivelul salariului pe care il incaseaza;
- la un anumit nivel mai ridicat al salariului, anumite tipuri de persoane sunt motivate sa depuna un efort care asigura o productivitate inalta, mai ales cand sunt utilizati si alti factori de motivare, non-financiari, precum: recunoasterea performantei obtinute, laude, teama de a pierde locul de munca etc.
Sistemul de salarizare dupa timpul lucrat are si dezavantaje:
- nu stimuleaza suficient cresterea productivitatii muncii, de regula salariatii fiind tentati sa depuna un efort cat mai mic pe unitatea de timp;
- impune o supraveghere permanenta sau periodica, din partea managementului, asupra modului de desfasurare a activitatii;
- nu determina salariatii sa-si utilizeze eforturile, cunostintele si abilitatile pentru obtinerea de rezultate superioare care sa fie recompensate.