Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 138/1995 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.) prevedea ca opt din cele 10 grupe majore sunt descrise in raport cu cele 4 niveluri de instruire, conform tabelului prevazut la pct. 1 din Partea I, dupa cum urmeaza:
GRUPA MAJORA NIVEL DE INSTRUIRE
1. Legiuitori, inalti functionari si conducatori - -
2. Specialisti (cu ocupatii intelectuale si stiintifice) 4
3. Tehnicieni 3
4. Functionari 2
5. Lucratori, operatori in comert si asimilati 2
6. Muncitori din agricultura si pescuit 2
Ghidul HR-istului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
7. Muncitori si meseriasi 2
8. Operatori pe instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse 2
9. Muncitori necalificati 1
10. Fortele armate -
Noua Clasificare a ocupatiilor din Romania aprobata prin OINS 856/2011 si OMMFPS 1832/2011 (conform ISCO 08) ce se aplica in mod exclusiv de la 01 ianuarie 2012 nu mai clasifica grupele majore in functie de gradul de instruire (nivelul scolii absolvite).
Asadar, chiar daca in reglementarea anterioara a COR in grupa majora 2 erau grupate doar ocupatii cu nivel de studii invatamant universitar, in reglementarea COR actuala aceasta exigenta nu mai este respectata. In grupa majora 2 "Specialisti in diverse domenii de activitate" se regasesc atat ocupatii cu nivel de studii invatamant universitar, cat si ocupatii pentru care nivelul de studii cerut este cel de studii medii.
Referitor la actul normativ ce stabileste nivelul de studii minimale si profilul studiilor pentru ocuparea diferitelor functii, mentionam ca nu exista un singur act normativ in acest sens. Motiv pentru care exista o serie de acte normative speciale care stabilesc pentru unele profesii sau ocupatii conditii speciale pentru organizarea formarii profesionale (de ex. asistent maternal, fochist, macaragiu), precum si acte normative cu caracter special ce reglementeaza o serie de profesii (cunoscute drept profesii reglementate: de exemplu, auditor financiar, avocat, expert contabil, pilot maritim, consilier juridic, mediator).
In ceea ce preiveste actelor normative din domeniul formarii profesionale, amintim:
- Legea 1/2011 a educatiei nationale;
- OUG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- HG 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatorul calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin OMMSSF 35/2004 si OMECT 3112/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, aprobate prin HG 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, precum si durata de scolarizare, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, aprobat in Anexa 1 la HG 966/2011 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior, a domeniilor si programelor de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, a locatiilor geografice de desfasurare, a numarului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de invatamant sau limba de predare, precum si a numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati.