Noul COR nu clasifica grupelor majore in functie de nivelul de instruire

CORgrupe majoregradul de instruire138/1995OMMFPS 1832/2011OINS 856/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 138/1995 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.) prevedea ca opt din cele 10 grupe majore sunt descrise in raport cu cele 4 niveluri de instruire, conform tabelului prevazut la pct. 1 din Partea I, dupa cum urmeaza:

GRUPA MAJORA NIVEL DE INSTRUIRE
1. Legiuitori, inalti functionari si conducatori - -
2. Specialisti (cu ocupatii intelectuale si stiintifice) 4
3. Tehnicieni 3
4. Functionari 2
5. Lucratori, operatori in comert si asimilati 2
6. Muncitori din agricultura si pescuit 2
7. Muncitori si meseriasi 2
8. Operatori pe instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse 2
9. Muncitori necalificati 1
10. Fortele armate -

Noua Clasificare a ocupatiilor din Romania aprobata prin OINS 856/2011 si OMMFPS 1832/2011 (conform ISCO 08) ce se aplica in mod exclusiv de la 01 ianuarie 2012 nu mai clasifica grupele majore in functie de gradul de instruire (nivelul scolii absolvite).

Asadar,  chiar daca in reglementarea anterioara a COR in grupa majora 2 erau grupate doar ocupatii cu nivel de studii invatamant universitar, in reglementarea COR actuala aceasta exigenta nu mai este respectata. In grupa majora 2 "Specialisti in diverse domenii de activitate" se regasesc  atat ocupatii cu nivel de studii invatamant universitar, cat si ocupatii pentru care nivelul de studii cerut este cel de studii medii.
Referitor la actul normativ ce stabileste nivelul de studii minimale si profilul studiilor pentru ocuparea diferitelor functii, mentionam ca nu exista un singur act normativ in acest sens.  Motiv pentru care exista o serie de acte normative speciale care stabilesc pentru unele profesii sau ocupatii conditii speciale pentru organizarea formarii profesionale (de ex. asistent maternal, fochist, macaragiu), precum si acte normative cu caracter special ce reglementeaza o serie de profesii (cunoscute drept profesii reglementate: de exemplu, auditor financiar, avocat, expert contabil, pilot maritim, consilier juridic, mediator).

In ceea ce preiveste actelor normative din domeniul formarii profesionale, amintim:
- Legea 1/2011 a educatiei nationale;
- OUG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- HG 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatorul calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin OMMSSF 35/2004 si OMECT 3112/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatoarele calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, aprobate prin HG 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar, precum si durata de scolarizare, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, aprobat in Anexa 1 la HG 966/2011 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior, a domeniilor si programelor de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, a locatiilor geografice de desfasurare, a numarului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de invatamant sau limba de predare, precum si a numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CORgrupe majoregradul de instruire138/1995OMMFPS 1832/2011OINS 856/2011

Data aparitiei: 04 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noul COR nu clasifica grupelor majore in functie de nivelul de instruire Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]