Peste 10.000 de locuri de munca vacante in administratie publica si sanatate, disponibile la final de 2021

locuri de munca vacantelocuri de munca sanatatelocuri de munca administratie publica
Peste 10.000 de locuri de munca vacante in administratie publica si sanatate, disponibile la final de 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca in trimestrul IV 2021, numarul locurilor de munca vacante a fost 45.600 in scadere cu 1,6 mii fata de trimestrul anterior.
De asemenea, rata locurilor de munca vacante1 a fost 0,92%, in scadere cu 0,03 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, conform Institutului National de Statistica (INS).
 
Este demn de precizat si ca, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2020, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,19 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 10.000.
 
In trimestrul IV 2021, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,97%), activitati de spectacole, culturale si recreative (1,74%), informatii si comunicatii (1,62%), respectiv sanatate si asistenta sociala (1,58%).
 
In industria prelucratoare s-a concentrat sub o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (10,6 mii locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,97%. Sectorul bugetar a insumat aproape 28% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 5800 locuri vacante s-au regasit in sanatate si asistenta sociala, 5.500 locuri vacante in administratia publica, iar 1.400 locuri vacante in invatamant.
 
La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in constructii (0,26%), tranzactii imobiliare (0,27%) si industria extractiva (0,29%).
 
Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in tranzactii imobiliare (0,04 mii locuri vacante), industria extractiva (0,1 mii locuri vacante), respectiv in cele de alte activitati de servicii (0,2 mii locuri vacante).
 
Trimestrul IV 2021 comparativ cu perioadele precedente - locuri de munca vacante
 
Prin comparatie cu trimestrul precedent, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante scaderi s-au regasit in invatamant (-0,41 puncte procentuale, respectiv -1,4 mii locuri vacante) si constructii (-0,26 puncte procentuale, respectiv -1,1 mii locuri vacante).
 
Cresterea cea mai semnificativa a fost in informatii si comunicatii (+0,58 puncte procentuale, respectiv +1.300 locuri vacante).
 
Fata de acelasi trimestru al anului anterior, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante. Asadar, cele mai relevante cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in informatii si comunicatii (+0,64 puncte procentuale), activitati de spectacole, culturale si recreative (+0,58 puncte procentuale), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat  (+0,52 puncte procentuale).
 
In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au observat in industria prelucratoare (+3.100 locuri vacante), informatii si comunicatii (+1.500 locuri vacante), respectiv comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor (+1.000 locuri vacante).
 
La polul opus, cea mai semnificativa scadere, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante s-a regasit in alte activitati de servicii (-1,57 puncte procentuale, respectiv -0,7 mii locuri vacante).
 
Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii
 
In trimestrul IV 2021, cele mai mari valori s-au inregistrat pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante (1,21%, respectiv 13.700 locuri vacante).
 
Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au inregistrat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,48%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,52%, respectiv 1.800 locuri vacante).
 
Trimestrul IV 2021 comparativ cu perioadele precedente
 
Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante scaderi atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au fost in randul ocupatiilor de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (-0,19 puncte procentuale, respectiv -1,3 mii locuri vacante) si de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (-0,05 puncte procentuale, respectiv -0,4 mii locuri vacante).
 
La polul opus, cei doi indicatori au inregistrat cresteri mai mari in randul ocupatiilor de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,04 puncte procentuale, respectiv +0,1 mii locuri vacante) si in cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (+0,02 puncte procentuale, respectiv +0,1 mii locuri vacante).
 
Fata de acelasi trimestru al anului anterior cei doi indicatori analizati au inregistrat cresteri pentru toate grupele majore de ocupatii, cea mai relevanta fiind in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,35 puncte procentuale, respectiv +4.400 locuri vacante). De asemenea, rata locurilor de munca vacante a cunoscut cresteri mai relevante in randul ocupatiilor de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,22 puncte procentuale) si in cele de ocupatii elementare - grupa majora 9 (+0,20 puncte procentuale).
 
In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cresteri mai semnificative s-au inregistrat si in randul ocupatiilor elementare - grupa majora 9 (+1.500 locuri vacante), respectiv in cele de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (1,0 mii locuri vacante), concluzioneaza INS.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuri de munca vacantelocuri de munca sanatatelocuri de munca administratie publica

Data aparitiei: 17 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Peste 10.000 de locuri de munca vacante in administratie publica si sanatate, disponibile la final de 2021 Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]