COR. Noua Clasificare nu mai descrie grupele in functie de nivelul de instruire

CORISCO 88Revisalnivel instruireclasificare COR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

Incepand cu data de 01.01.2012 se va trece pe noul COR. Pana la aceasta data operatorii la tratarea apei tehnologice erau clasificati la grupa 8 respectiv 816307. Incepand cu data de 01.01.2012, cf. noului COR acest personal este clasificat la grupa 3 ( Tehnicieni si asimilati), respectiv 313205.

Ce se intampla in acest caz cu personalul, dat fiind faptul ca acestia nu detin studiile necesare grupei a 3-a? De asemenea, cum se va proceda in cazul operatorilor circuite retele apa care trec de la grupa 8 -816305 la grupa a 3-a -313203? In ce grupa vor fi incadrati si care este procedura legala?

Nota: Acest exemplu particular are titlu informativ in vederea aplicarii generale a dispozitiilor privind noua clasificare COR.

Raspuns:

Pe site-ul oficial al Inspectiei muncii este publicat Ghidul de instalare a aplicatiei Revisal versiunea 5.0.8. Ghidul cuprinde urmatoarea informatie:

Distributia curenta (v5.0.8) a aplicatiei Revisal contine nomenclatorul COR compatibil ISCO 08, in conformitate cu prevederile OMMFPS nr. 1832/856/ 08.08.2011.

Actualizarea codurilor COR in registrul de salariati va fi realizata automat, prin mecanisme proprii aplicatiei, la momentul instalarii corecte a kit-ului, nefiind astfel necesara operarea manuala a acestora. Fiecare actualizare a codurilor COR va genera o inregistrare cu tip operatie "Corectie" in istoricul fiecarui contract. Data intrarii in vigoare a corectiei este unica pentru toate contractele, respectiv data de 6 Decembrie 2011, data publicarii versiunii curente.

Toate corectiile referitoare la schimbarea automata a codurilor COR din registrul salariatilor vor fi realizate in baza corespondentelor ISCO 88 - ISCO 08 stabilite de Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale.

Nota: Exista doua ocupatii din clasificarea compatibila ISCO 88 care nu au corespondenta in clasificarea ISCO 08:

- alti arhitecti, ingineri si asimilati (cod COR = 214901)
- absolventi invatamant preuniversitar fara atestat profesional (cod COR = 916206)
pentru care, angajatorii care le-au utilizat la inregistrarea contractelor de munca ale unor salariati, trebuie sa stabileasca ocupatii valabile in noul nomenclator.

Asadar, cu exceptia acestor doua ocupatii, la instalarea ultimei versiuni a aplicatiei ReviSal actualizarea codurilor COR se realizeaza automat.
OMMPS 138/1995 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.) prevede ca opt din cele 10 grupe majore sunt descrise in raport cu cele 4 niveluri de instruire, conform tabelului prevazut la pct.1 din Partea I, dupa cum urmeaza:

  GRUPA MAJORA        NIVEL DE INSTRUIRE
1. Legiuitori, inalti functionari si conducatori -    -
2. Specialisti (cu ocupatii intelectuale si stiintifice) 4
3. Tehnicieni 3
4. Functionari 2
5. Lucratori, operatori in comert si asimilati 2
6. Muncitori din agricultura si pescuit 2
7. Muncitori si meseriasi 2
8. Operatori pe instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse 2
9. Muncitori necalificati 1
0. Fortele armate    -
Noua Clasificare a ocupatiilor din Romania aprobata prin OINS 856/2011 si OMMFPS 1832/2011 ce se va aplica de la 01 ianuarie 2012 nu mai descrie grupele in functie de nivelul de instruire.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CORISCO 88Revisalnivel instruireclasificare COR

Data aparitiei: 21 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

COR. Noua Clasificare nu mai descrie grupele in functie de nivelul de instruire Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]