Studii aferente ocupatiilor COR. Ce trebuie sa stiti despre calificarile la locul de munca

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Octombrie 2019
28 Octombrie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
studii ocupatii CORclasificarea ocupatiilor din romania 2019cod COR 815301
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform clasificarii ocupatiilor din Romania aprobata prin Ordinul presedintelui INS 856/2011 si al ministrului muncii familiei si protectiei sociale 1832/2011 (reglementata in concordanta cu Clasificarea internationala standard a ocupatiilor - ISCO 08), ocupatiile sunt grupate in 9 grupe majore de baza, dupa cum urmeaza:

- Grupa Majora 1 - Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori – nivel instruire neprecizat, de regula rezulta din alte acte normative
- Grupa Majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate – nivel instruire 4
- Grupa Majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic  -  nivel instruire 3
- Grupa Majora 4 - Functionari administrativi - – nivel instruire 2
- Grupa Majora 5 - Lucratori in domeniul serviciilor - – nivel instruire 2
- Grupa Majora 6 - Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit  -– nivel instruire 2
- Grupa Majora 7 - Muncitori calificati si asimilati - nivel instruire 2
- Grupa Majora 8 - Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - – nivel instruire 2
- Grupa Majora 9 - Muncitori necalificati - – nivel instruire 1



"Doresc sa angajez persoane cu experienta in domeniul in care activam in functia de Operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice cod COR 815301 si Operator la masini-unelte cu comanda numerica cod COR 722323 dar aceste persoane nu au diploma de calificare pe functiile amintite. II pot angaja cu aceste functii in CIM chiar daca nu detin diplomele (calificarile)?"


Chiar daca actualul COR nu mai precizeaza in mod explicit nivelul de studii necesar pentru angajarea intr-o anumita ocupatie, apreciem ca acesta reprezinta, alaturi de legislatia specifica anumitor functii – cum este cazul magistratilor, avocatilor, notarilor, consilierilor juridici, medicilor, contabililor, arhitectilor, asistentelor si moaselor si alte asemenea categorii profesionale prevazute in legi speciale - cadrul legal care stipuleaza nivelul ce trebuie respectat si determinat prin corelarea cu nivelul de instruire stabilit in anterioara clasificare a ocupatiilor.


ATENTIE!

Conform art. 21 alin. (1) din OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, furnizorii de formare profesionala pot organiza programe de formare profesionala, finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire cu recunoastere nationala, numai daca au prevazut in statut sau, dupa caz, in autorizatia pentru desfasurarea unor activitati independente, activitati de formare profesionala si sunt autorizati in conditiile legii.

Programele postuniversitare de educatie permanenta, furnizate de institutiile de invatamant superior acreditate, precum si alte programe de formare profesionala a adultilor de nivel universitar, organizate in invatamantul superior, se supun numai mecanismelor specifice de autorizare si acreditare academica.


Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului!

Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania

Clasificarea ocupatiilor din Romania se imbogateste cu noi ocupatii in fiecare an atingand o medie de 99 de noi ocupatii pe an de la aparitia Ordinului nr. 1.832/856/2011 si pana in prezent atingand un numar de 319 de noi modificari.

Nou! Structura Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) a fost modificata prin Ordinul nr. 685/1.848/2019 astfel, detalii AICI >>>



Angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective.

In concluzie, pot fi angajate cele doua persoane pe functiile de operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice cod COR 815301 si Operator la masini-unelte cu comanda numerica cod COR 722323 chiar daca aceste persoane nu au diploma de calificare pe functiile amintite cu conditia obtinerii certificatelor de absolvire in cadrul unitatii angajatoare.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]