Raportarea nivelului de studii la codul COR (codul Clasificarii Ocupatiilor din Romania) reprezinta un aspect complex pe piata muncii. Odata cu ultima sa actualizare, COR nu mai specifica in mod explicit nivelul de studii necesar pentru fiecare ocupatie (doar pentru anumite coduri COR), lasand aceasta sarcina angajatorilor si furnizand doar o descriere generica a atributiilor postului.
Acest lucru permite o flexibilitate sporita in interpretarea studiilor si competentelor necesare pentru diferite roluri profesionale, insa poate provoca si confuzii in randul specialistilor in resurse umane. In acest articol vom clarifica principalele aspecte legislative cu privire la nivelul de studii si codul COR.
Nivelul de studii si codul COR - reglementari cheie
Noua Clasificare a Ocupatiilor din Romania (COR – ISCO 08), implementata la data de 1 ianuarie 2012, a adus o schimbare semnificativa in sistemul de clasificare profesionala, renuntand la abordarea anterioara care cataloga grupele majore in functie de gradul de instruire sau nivelul scolii absolvite.
Aceasta modificare a fost introdusa de Romania ca urmare a Regulamentului Comisiei Europene 1022/29.10.2009 privind Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor-ISCO 08, fiind aprobata prin Ordinul Institutului National de Statistica 856/2011 si Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale 1832/2011.
Practic, noul COR – ISCO 08 nu mai stabileste in mod explicit nivelul de studii necesar pentru ocupatiile si functiile cuprinse in fiecare grupa majora, cu exceptia unui numar limitat de situatii, ceea ce ofera o mai mare flexibilitate in interpretarea cerintelor de angajare si pune accent pe competentele si abilitatile individuale ale candidatilor, in detrimentul unei clasificari rigide bazate exclusiv pe studii.
Afla care sunt Functiile pentru care sunt prevazute studii superioare in noul COR»»
Conditiile de studii pentru functii de management le stabileste angajatorul?
In noul COR nu este precizat un nivel de studii pentru functiile de conducere. Prin urmare, conditiile de ocupare ale acestor posturi sunt stabilite de angajator sau, in unele cazuri, prin legislatia specifica unor domenii, cum ar fi, de exemplu, domeniul public.
Astfel, o societate comerciala care doreste sa angajeze o persoana intr-o functie de conducere, spre exemplu, sef de departament, va stabili intern care este nivelul de studii necesar pentru aceasta pozitie, ce experienta trebuie sa aiba persoana respectiva si ce alte conditii trebuie sa le indeplineasca aceasta.
Criteriile vor fi stabilite in functie de cerintele specifice postului, complexitatea activitatilor desfasurate si responsabilitatile pe care le implica functia respectiva. Bineinteles, trebuie avut in vedere faptul ca, pentru anumite profesii reglementate, cum ar fi cele din domeniul medical, juridic sau economic, legislatia impune obligativitatea unor studii superioare si a unor atestate profesionale.
In cazul altor pozitii, angajatorul poate decide, in functie de specificul activitatii, daca sunt necesare studii superioare, cursuri de specializare sau o anumita experienta practica.
De obicei, in cazul unui post cu atributii mai complexe, care implica si managementul unei echipe, configurarea bugetului departamentului, propunerea de politici de aprovizionare, relatia si negocierea cu furnizori etc., cerintele ar trebui sa fie la nivel de studii superioare in domeniul economic, management, logistica sau alt domeniu relevant.

Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri

Compuneri perfecte pentru clasele III-IV

Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Este important ca nivelul de studii solicitat sa fie justificat obiectiv, pentru a evita eventuale conflicte sau discriminari in procesul de recrutare. In plus, documentele care atesta studiile si calificarile trebuie verificate si arhivate la dosarul personal al angajatului, conform prevederilor legislatiei muncii.
„Clasificarea ocupatiilor din Romania” - aici veti regasi TOATE codurile corecte si in vigoare si, mult mai important, Usor de Gasit>>>
Ocupatii care nu se regasesc in COR - Ce solutii exista?
Clasificarea Ocupatiilor (COR) include majoritatea profesiilor recunoscute oficial, insa exista situatii in care anumite ocupatii noi sau specializari de nisa nu se regasesc inca in aceasta lista. Acest lucru poate crea dificultati pentru angajatori si salariati in ceea ce priveste inregistrarea corecta a contractelor de munca si stabilirea atributiilor specifice. In astfel de cazuri, solutia este sa se specifice codul din COR pentru denumirea cea mai apropiata din punct de vedere al sarcinilor si responsabilitatilor.
Iata cateva exemple:
1. COR pentru director tehnic adjunct - Nu exista un cod COR pentru director tehnic adjunct. Insa, exista cateva coduri similare, si anume:
- 112024 director tehnic
- 111238 director general adjunct
- 112005 director adjunct societate comerciala
- 112012 director general adjunct societate comerciala
- 112015 director general adjunct regie autonoma
- 112019 director/director adjunct, inspector-sef
- 132417 sef depou/adjunct
- 132425 sef sectie/adjunct (sector) transporturi
2. Cod COR sef tura receptie hotel - In COR nu se regaseste pentru domeniul hotelier o ocupatie/functie de sef tura receptie. Exista functii de sef tura, dar acestea sunt specifice altor domenii de activitate. In aceasta situatie, specialistii in legislatia muncii recomada ca pentru pozitiile (functiile interne) de sef tura receptie sa se asocieze fie codul 422401 receptioner de hotel, fie codul 422403 sef de receptie hotel.
3. Chief Operation Officer – Aceasta este o functie de conducere care se poate asocia functiei de manager - cod 112029, intrucat aceasta este o functie de conducere care de regaseste in Grupa majora 1 si in Grupa de baza 1120 Directori generali, directori executivi si asimilati.
4. Corporate partnerships - individual donors manager – Pentru aceasta pozitie se poate asocia codul COR 243222 manager atragere fonduri sau 241272 specialist pentru relatia cu investitorii.
5. Reports and grants writer – Aceasta ocupatie se poate asocia codului COR 242213 expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene.
6. COR Engineering Manager - Pentru functia aceasta, se pot folosi urmatoarele coduri COR: 112024 director tehnic, 121913 sef proces fabricatie, 121914 sef sectiune tehnica, 121917 sef grup functional tehnic, 132111 sef birou tehnic, 112029 manager.
Functia din CIM si fisa postului poate fi diferita de codul COR?
In modelul-cadru de contract individual de munca, aprobat prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 2171/2022 la clauza F. ”Felul muncii” trebuie trecuta functia/ocupatia conform COR:
”F. Felul muncii
Functia/Ocupatia ........................................, conform Clasificarii ocupatiilor din Romania.”
Totusi, este posibil ca in CIM sa fie mentionata alta functia interna, dar obligatoriu trebuie trecut si corespondentul acesteia in COR.
De altfel, si in Registrul general de evidenta a salariatilor (REGES/REVISAL) trebuie introdus codul COR al ocupatiei pe care este incadrat in munca salariatul – art. 3 alin. (2) lit. d) din HG nr. 905/2017 privind Registrul general de evidenta a salariatilor.
In ceea ce priveste functia/ocupatia din fisa postului, nu exista reglementari exprese despre cum trebuie completata. Cu toate acestea, specialistii in legislatia muncii sunt de parere ca poate fi trecuta functia interna, insa avand in vedere faptul ca fisa postului este anexa la contractul individual de munca, ar fi recomandabil ca, pe langa functia interna, sa fie specificat in paranteza si codul COR (codul de 6 cifre) asociat acesteia astfel incat sa corespunda cu cel mentionat in CIM.