Intrebare: O salariata care a nascut in data de 31 decembrie 2010 revine din CCC dupa implinirea varstei de 2 ani de catre copil. Angajatorul nu doreste sa continue raportul de munca. Care este procedura de concediere in acest caz in care angajatorul nu mai doreste continuarea contractului de munca a salariatei care a terminat concediul de crestere copil?
Raspuns: Persoana care a nascut pana la data de 31 decembrie 2010, va beneficiaza de drepturile reglementate de OUG 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 7/2007, acte normative in care nu este prevazuta interdictia desfacerii contractului individual de munca pentru o anumita perioada pentru motive ce nu tin de persoana salariatului dupa revenirea in unitate din concedi crestere copil.
Dupa expirarea concediului pentru cresterea copilului salariata trebuie sa se reintoarca la munca. La reluarea activitatii dupa revenirea salariatei din CCC angajatorul este obligat sa reintegreze salariata pe acelasi post detinut anterior suspendarii CIM, emitandu-se in acest sens decizia de incetare a suspendarii CIM si inregistrandu-se in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal) incetarea suspendarii CIM.
Dispozitiile art. 65 alin. (1) Codul muncii, republicat, reglementeaza posibilitatea incetarii contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului determinata de desfiintarea locului de munca, iar alin. (2) al acestui articol specifica ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Sarcina dovedirii acestor imprejurari revine angajatorului.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Salariatii concediati in temeiul art. 65 din Codul muncii, republicat, au dreptul la o perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, asa incat veti putea concedia persoana dupa acordarea efectiva a preavizului. Incetarea CIM va fi inregistrata in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal), iar registrul transmis catre ITM.