Comunicat CSSPP: Imbunatatirea reglementarilor contabile din sistemul de pensii private

pensii privateCSSPPreglementari contabileNorma nr. 14/2007evidenta contabilacont profit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X





Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat recent modificarea si completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de CSSPP. Modificarile au fost adoptate in vederea armonizarii legislatiei secundare specifice cu reglementarile aferente Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

Odata cu infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private devine necesara, pe cale de consecinta, actualizarea reglementarilor contabile specifice acestui domeniu. Astfel, Norma nr. 14/2007 isi mentine domeniul de aplicare general al contabilitatii sistemului de pensii private, fiind completata in mod corespunzator cu cerinte specifice privind contabilitatea Fondului de garantare.

Modificarile si completarile normei au avut in vedere, in special, urmatoarele aspecte:
-           tratamentul contabil aplicabil Fondului de garantare;
-           formatul, continutul si structura situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare;
-           planul de conturi aplicabil Fondului de garantare.

Astfel au fost introduse prevederi referitoare la constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii private si prevederi referitoare la obligativitatea existentei documentelor justificative. De asemenea, norma mai contine reglementari referitoare la urmatoarele aspecte:

-        structura, forma si continutul situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare, inclusiv notele explicative;

-        recunoasterea activelor imobilizate si a investitiilor pe termen scurt in contabilitatea Fondului de garantare;

-        recunoasterea resurselor Fondului de garantare;

-         evidenta contabila a cheltuielilor si veniturilor Fondului de garantare;

-       evidenta contabila a contului de profit si pierdere pentru Fondul de garantare;

-        planul de conturi folosit de Fondul de garantare.

 
Reamintim ca garantarea drepturilor participantilor si ale beneficiarilor dobandite in cadrul sistemului de pensii private este un element al dispozitivului de securitate financiara care protejeaza viitorii pensionari in cazul imposibilitatii asigurarii unor drepturi de pensie de catre administratorii sau furnizorii de pensii private. Acest sistem de garantare clarifica obligatiile autoritatilor, limiteaza sfera deciziilor discretionare, poate intari increderea publicului, ajuta la mentinerea controlului asupra costurilor aferente solutionarii situatiilor de intrare in dificultate a administratorilor sau furnizorilor de pensii private si contribuie la stabilitatea unui sistem financiar sanatos si solid.

Modificarile si completarile actuale au in vedere dispozitiile art. 20 din Legea nr. 187/2011 si este esentiala pentru organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Potrivit acestui articol de Lege, Fondului de garantare ii sunt aplicabile, in mod corespunzator, prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si normele si reglementarile contabile emise de CSSPP, potrivit legii. De asemenea, conform art. 24 din Legea nr. 187/2011, situatia financiara anuala a Fondului de garantare va fi intocmita in baza normelor si reglementarilor contabile emise de CSSPP. in acest sens, Fondului de garantare ii sunt aplicabile Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Norma nr. 14/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

CSSPP a derulat consultari in perioada 16 decembrie 2011 - 16 ianuarie 2012. Totodata, in conformitate cu principiile privind "o mai buna legiferare", CSSPP a efectuat o evaluare a impactului diferitelor optiuni de politica privind aceste modificari legislative.

Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu modificarile si completarile ulterioare, elaborata in baza Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare si avand in vedere prevederile din Legea Contabilitatii nr. 82/1991, republicata, precum si prevederile din Legea nr. 187/2011 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial.




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii privateCSSPPreglementari contabileNorma nr. 14/2007evidenta contabilacont profit

Data aparitiei: 23 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comunicat CSSPP: Imbunatatirea reglementarilor contabile din sistemul de pensii private Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]