In acest caz, patronii platesc doar o amenda
Din pacate, nici legislatia in vigoare nu sprijina interesul angajatilor, in contextul in care aceste fapte nu mai sunt considerate ca fiind evaziuni fiscale. Asa ca, in situatia mai sus prezentata, patronii scapa platind o simpla amenda.
Cei care au cel mai mult de suferit in aceasta situatie sunt, desigur, salariatii. Ce li se poate intampla acestora? De exemplu, din pricina faptului ca angajatorul nu a platit contributiile catre bugetul de pensie, sanatate sau somaj, acestia se pot trezi cu o pensie mai mica sau pot afla ca nu au acces la serviciile de sanatate, subventionate de statul roman.
Asadar, in contextul in care, din 2015, neplata contributiilor catre stat in 30 de zile de la data scadenta nu mai este evaziune fiscala si NU se mai pedepseste cu inchisoarea.
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
La bugetul pentru pensii, restantele sunt de peste 14 miliarde de lei
In acest context, vor aparea o gramada de dificultati, in ceea ce ii priveste pe salariati. Statisticile arata ca la bugetul pentru pensii, restantele sunt de peste 14 miliarde lei la nivelul lui 2016, in contextul in care in septembrie 2015 erau de doar 2 miliarde.
Nici la bugetul de sanatate lucrurile nu stau mai bine. Restantele au ajuns la aproape 4 miliarde de lei, in conditiile in care numarul datornicilor a crescut cu peste 48.000, informeaza Digi24.
Sunt probleme si in ceea ce priveste restantele la plata contributiilor pentru somaj ale angajatilor. Mai bine de 112.000 de firme nu au platit, datoriile acestora ridicandu-se la un total de peste un miliard de lei.