Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, marti, ca intentioneaza aducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in subordinea MS si trecerea Fondului Unic de Asigurari de Sanatate de la Ministerul Finantelor in administrarea CNAS.
Ministerul Sanatatii va promova, in perioada urmatoare, un nou pachet legislativ in sistem prin care urmareste eficientizarea mai multor domenii, atat financiar cat si din domeniul resurselor umane.
"Nu este normal si eficient ca Ministerul Sanatatii sa raspunda de toate problemele din sistem iar 80 la suta din buget sa fie administrat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Ar fi mult mai eficienta trecerea CNAS in subordinea sau coordonarea MS, iar Fondul de Sanatate sa fie colectat de catre CNAS, si nu de catre ANAF", a mai spus ministrul Sanatatii.
Cseke Attila a adaugat ca nu stie daca Ministerul de Finante si ANAF ar fi de acord cu aceasta propunere.
Ministrul crede ca, prin trecerea la Sanatate, fondul va fi administrat mai bine si va exista o transparenta totala a cifrelor, atat cele care vizeaza contributia, cat si utilizarea banilor.
"Banii platiti pentru Sanatate vor fi cheltuiti tot in Sanatate, fara intermediar. Nu pot sa fac afirmatia ca in prezent banii pentru Sanatate sunt folositi in alte domenii. Prin noua masura, MS va deveni ordonator principal de credite pentru administrarea si gestionarea fondului si va reprezenta CNAS in relatiile cu tertii si pe asigurati", a mai spus Cseke.
Potrivit ministrului Cseke Attila, presedintele CNAS va fi secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Proiectul legislativ prevede ca indemnizatiile comisiilor de experti sa fie reduse de la 10 la 1 la suta din indemnizatia lunara a presedintelui CNAS. Totodata, va fi redusa si componenta consiliului de administratie de la 17 la 13 membri, iar acestia vor primi o indemnizatie lunara redusa de la 20 la 1 la suta din indemnizatia presedintelui CNAS, a adaugat Cseke Attila.
In cazul Caselor de asigurari de sanatate judetene, consiliul de administratie va avea sapte membri in loc de 11, iar indemnizatia acestora va scadea de la 20 la 1 la suta din indemnizatia directorului general al CASJ.
Conform noului pachet legislativ, colectarea contributiilor se va face de catre CNAS, intr-un cont.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
"In acest sens, vom avea o colectare total transparenta, se evita discutiile privind destinatia banilor pentru Sanatate prin intermediari iar masura va avea un impact pozitiv pentru societate si va putea fi vizibil efortul bugetar", a mai spus Cseke.
Ministrul a adaugat ca se va renunta la colecta care se face prin ANAF de catre Ministerul Finantelor, dar executarea in cazul neplatii va ramane tot o atributie a ANAF.
O alta propunere a Ministerului Sanatatii in noul pachet legislativ este introducerea programelor multianuale nationale de sanatate si a contractului-cadru la doi ani.
Ministrul a mai spus ca tot in acelasi proiect de act normativ va fi introdus dreptul de practica limitata pentru absolventii facultatilor de medicina si farmacie, pe anumite competente stabilite de catre MS, cu avizul Colegiului Medicilor.
"Avem nevoie de medici in spitalele din Romania si nu ne mai putem permite sa pierdem medici tineri", a adaugat ministrul.
El a precizat ca in prezent medicul care termina cursurile universitare nu poate fi angajat decat cel mult la una dintre firmele de medicamente, ca vanzator.
"Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor fi angajati dupa ce termina facultatea ca ajutoare in anumite sectii, la unitatile de primiri urgente si cabinetele medicilor de familie, lucrand sub indrumare, fara a avea dreptul la parafa sau semnatura. In acest fel, tinerii vor putea fi responsabilizati sa se pregateasca mai bine in timpul facultatii si, chiar daca nu vor intra in rezidentiat, nu vor pierde cunostintele acumulate in timpul facultati", a mai spus ministrul Sanatatii.