Detalii speciale despre tichetele de cresa

tichete de cresatichete cadoucheltuiala deductibila
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal asigura si posibilitatea deductibilitatii cheltuielilor cu tichetele de cresa, in conformitate cu prevederile Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa (publicata in M.Of. nr. 446 din 23.05.2006), cu modifi ca rile si completarile ulterioare. Tichetele de cresa se pot acorda angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Problema:
Pana la ce varsta a copilului (fara handicap) are o angajata dreptul la tichetele de cresa? La art. 3 alin. (1) din Legea nr. 193/2006 se prevede ca limita varsta de 3 ani, fara a se conditiona daca are sau nu copilul handicap. Directia Juridica a unei institutii poate considera ca limita de acordare a tichetelor de cresa varsta de 2 ani, in cazul in care copilul nu are handicap, si 3 ani, in cazul copilului cu handicap, asa cum prevede alin. (3) al art. 4 din aceeasi lege.

Solutie:
Art. 3 alin. (2) din Legea nr. 193/2006 stabileste ca suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de catre angajator.

La pct. 2.5 din Norma metodologica de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa se prevede ca suma individuala sub forma tichetelor de cresa se acorda, conform art. 3 alin. (2) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile ulterioare, pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani si se asigura integral din costuri de catre angajator.

Astfel, tichetele de cresa se acorda pentru copii pana la implinirea varstei de 3 ani, ceea ce inseamna ca beneficiaza de aceasta facilitate si unul dintre parintii copilului in varsta de 2 ani, inscris la cresa, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Dispozitiile art. 4 alin. (3) stabilesc ca tichetele de cresa se acorda angajatilor care nu beneficiaza
de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Aceste dispozitii se interpreteaza in felul urmator:
– pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, oricare dintre parinti poate primi tichete de cresa daca niciunul nu beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului;
– la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, oricare din parinti poate primi tichete de cresa, pana cand copilul va implini varsta de 3 ani, daca niciunul nu beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani.

Faptul ca tichetele de cresa pot fi acordate pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani rezulta si din dispozitiile art. 8.2 din Norma metodologica de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 potrivit carora, „sunt asimilate creselor si unitatile educationale care organizeaza distinct servicii de ingrijire si educatie pentru copiii in varsta de pana la 3 ani (art. 11 alin. (3) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile ulterioare). Angajatii pot utiliza tichetele de cresa daca la aceste unitati educationale au inscrisi copiii in varsta de pana la 3 ani si unitatile emitente au incheiate contracte de prestari de servicii cu acestea.“

Aceasta cheltuiala efectuata de angajator este un bonus pe langa stimulentul, in valoare de 100 lei, acordat de stat persoanelor care sunt in drep ta tite

sa beneficieze de indemnizatie pentru cres terea copilului, dar care renunta la aceasta pentru a realiza venituri profesionale.

Tichetele de cresa se acorda, la cerere, unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui – persoanei careia copilul i-a fost incredintat spre crestere si educare ori in plasament familial.

Tichetele de cresa acordate de angajator pot fi utilizate de catre angajati:
- exclusiv pentru achitarea taxelor de cresa;
- numai la cresele la care au inscrisi copiii si cu care unitatile emitente au incheiate contracte de prestari de servicii.

In acest sens, firma dvs. impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor trebuie sa stabileasca, de comun acord, unitatea emitenta a tichetelor de cre sa cu care va contracta prestarea serviciilor co res pun zatoare. Valoarea unui tichet de cresa este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.

Pentru semestrul al II-lea al anului 2010, valoarea totala lunara a tichetelor de cresa este de 370 lei.
Costul tichetelor de cresa este suportat integral de catre angajator. Sumele corespunzatoare tichetelor de cresa acordate de angajator, in limitele valorii nominale prevazute de lege, se incadreaza in categoria cheltuielilor sociale deductibile limitate, de maximum 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile per so nalului.

Angajatii care beneficiaza de tichete cadou pot beneficia de tichete de cresa si de tichete de vacanta.

Pentru angajator, valoarea tichetelor de cresa si a tichetelor cadou acordate angajatilor este considerata cheltuiala deductibila limitat.

Pentru angajat, valoarea tichetelor de cresa si a tichetelor cadou, in limitele stabilite de Codul fiscal, este inclusa in veniturile salariale si se impoziteaza, in intelesul impozitului pe venit. Pentru sumele acordate in aceste limite nu se calcu leaza si nu se retin – nici pentru angajator, nici pentru salariat – contributiile obligatorii la asigurarile sociale, la bugetul asigurarilor de somaj, la asigurarile de sanatate si nici contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de cresatichete cadoucheltuiala deductibila

Data aparitiei: 21 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detalii speciale despre tichetele de cresa Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]