Unul dintre subiectele care inca mai dau mari batai de cap profesionistilor este cel referitor la drepturile de proprietate intelectuala.
Astazi vom stabili cum se procedeaza in vederea stabilirii venitului net din drepturile de proprietate intelectuala:
Nu neglijam faptul ca venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
- o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut;
- contributiile sociale obligatorii platite.
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Referitor la veniturile ce provin din crearea unor lucrari de arta monumentala, venitul net se stabileste prin deducerea din venitul brut a acestor cheltuieli:
- o cheltuiala deductibila egala cu 25% din venitul brut;
- contributiile sociale obligatorii platite.
Atentie la faptul ca venitul brut din drepturile de proprietate intelectuala cuprinde atat sumele incasate in cursul anului, cat si retinerile in contul platilor anticipate efectuate cu titlu de impozit si contributiile obligatorii retinute de platitorii de venituri.
In cazul veniturilor din DPI-uri se includ in venitul brut atat veniturile in bani cat si echivalentul in lei al veniturilor in natura.
Daca vom determina venitul net din drepturile de proprietate intelectuala pe baza de cote forfetare de cheltuieli, atunci dispare obligativitatea de a inregistra in evidenta contabila cheltuielile efectuate in scopil realizarii venitului.
Cum se compun cheltuielile forfetare?
Conform asistenta-contribuabili.ro, cheltuielile forfetare includ comisioanele si alte sume care revin organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori de venituri drept plata a serviciilor prestate pentru gestiunea drepturilor de catre acestia din urma catre titularii de drepturi.
Venituri din drepturi de proprietate intelectuala obtinute din strainatate
In cazul acestora vom tine cont de regulile aplicabile veniturilor din strainatate, fie ca sunt incasate direct de titulari sau prin intermediul entitatilor responsabile cu gestiunea drepturilor de proprietate intelectuala, potrivit legii.
Nu uitam faptul ca nu se acorda cota de cheltuieli forfetare atunci cand persoana fizica utilizeaza baza materiala a beneficiarului acestor drepturi de proprietate intelectuala.
NU UITATI! Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real.
Conform sursei, optiunea de determinare a venitului net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.
sursa: Asistenta-Contribuabili.ro