In cadrul programului "Inovare verde in industria din Romania" au fost realizate investitii in produsele ecologice si in resursele de energie regenerabile.
Cum au fost investiti cei 26 de milioane de euro, de provenienta norvegiana
Conform Mediafax, aproximativ 20 de proiecte au privit investitiile in tehnologii ecologice, produse si servicii eco-inovative, alte 16 proiecte doresc reducerea sau reutilizarea deseurilor, utilizarea surselor de energie regenerabile, iar alte 14 proiecte urmaresc dezvoltarea antreprenorilor romani.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Toate aceste proiecte au facut parte din Programul "Inovare verde in industria din Romania", a carui perioada de desfasurare a avut loc intre martie 2013 - aprilie 2016, iar investiile s-au ridicat la suma de de 54 milioane euro, din care 28 de milioane de euro au fost cofinantari din partea capitalului privat.
Aproximativ 30 de proiecte au fost finantate cu sume cuprinse intre 200.000 si 1.500.000 euro, iar alte 20 de idei de afaceri au primit sume intre 50.000-200.000 euro.
Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE)
La data de 21 martie 2012 a fost semnat un Memorandum de intelegere intre guvernul Romaniei si cele din Islanda, Norvegia si Liechtenstein. Acest memorandum viza modul de implementare al Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE), intre 2009-2014, prin care Romaniei i-au fost alocate fonduri care valorau 176.443.750 de euro. In cadrul Innovation Norway, program de finantare, au fost semnate 54 de contracte, iar 60% dintre aceste proiecte, sunt realizate in colaborare cu partenerii norvegieni, dupa cum era de asteptat. 49 dintre proiecte au fost deja finalizate, iar in aprilie 2017, se va incheia procesul de finantare si pentru cel cu numarul 50.
Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei in Romania: "Cateva dintre obiectivele de crestere economica stabilite in Strategia Europa 2020 sunt legate de inovatie si mediu. Cu alte cuvinte, o economie europeana mai verde si mai competitiva. Aceasta a fost si tinta pe care am avut-o in cooperarea cu Romania, in cadrul Programului de Inovare verde in Industrie, parte a Granturilor Norvegiene – sa ajutam companiile romanesti sa se dezvolte si sa devina mai competitive prin implementarea de tehnologii inovatoare (...). Aceasta este o baza solida pentru continuarea dialogului si o cooperare mai stransa intre tarile noastre".
Sursa: Mediafax