Intrebare: In cazul unui salariat care are doua retineri executorii diferite (credit 1, credit 2), care va fi procentul din venitul net pe care il poate retine angajatorul?
Raspuns: Executarea silita se efectueaza numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.
Poprirea este unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in cazul in care debitorul nu isi executa obligatia de bunavoie.
In situatia in care creditorul este o banca poprirea se infiinteaza la solicitarea organului de executare prin adresa comunicata tertului poprit (societatea angajatoare) de infiintare a popririi asupra drepturilor salariale ale angajatului sau, debitor al bancii.
Executorii bancari sau judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca orice activitati legale in scopul realizarii voluntare sau, cand este cazul, prin executare silita a obligatiilor stabilite prin titlurile executorii ce apartin bancilor.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
Angajatorul are obligatiile ce rezulta din calitatea de tert poprit de fiecare data cand i se solicita de catre organul de executare care a pornit executarea silita sa efectueze poprirea fata de un salariat al sau in baza raporturilor de munca existente intre acestia, in sens contrar putand fi chemat in instanta in calitate de parat in procesul avand ca obiect validarea popririi, caz in care, daca se constata reaua sa credinta in neindeplinirea obligatiei de a efectua poprirea poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 200 si 1000 lei, conform dispozitiilor art. 460 alin. (2) C.pr.civ.
Daca poprirea are ca obiect venituri dintre acelea aratate de art.409 alin.1-5 C.pr.civ. (salarii, ajutoare pentru incapacitate de munca etc.), indisponibilizarea se face in limitele si conditiile aratate de acest articol, respectiv:
”(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b)pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
(5) Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.”
Prin urmare, daca salariatul este urmarit de respectivele banci atunci angajatorul poate retine maximum 1/2 din venitul lunar net al salariatului.