In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 905 din 20 decembrie 2011 a fost publicata Legea nr. 292/ 2011 a asistentei sociale. Legea reglementeaza cadrul general de organizare, functionare si finantare a sistemului national de asistenta sociala, care cuprinde sistemul de beneficii de asistenta sociala si sistemul de servicii sociale.
Beneficiile sociale vor putea fi solicitate de persoanele care corespund criteriilor stabilite printr-un "formular unic de cerere". in principal, vor fi acordate 4 categorii de beneficii sociale:
- pentru prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala;
- pentru sustinerea copilului si familiei;
- pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale;
- pentru situatii deosebite.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Serviciile de asistenta sociala se aocrda mai multor categorii de beneficiari, printre care: copilul si familia, persoanele cu dizabilitati, persoanele varstnice, victimele violentei in familie, persoanele fara adapost, persoanele cu diferite adictii, respectiv consum de alcool, droguri, alte substante toxice, jocuri de noroc etc., victimele traficului de persoane, persoanele private de libertate, somerii de lunga durataa etc.
Adoptarea noii Legi a asistentei sociale impune efectuare de modificari si completarile pentru alte 20 de legi. Potrivit Ministerului Muncii 9 dintre cele 20 de legi subsecvente la care lucreaza specialistii din sunt sunt deja finalizate si se afla in dezbatere.