Teste COVID-19, obligatorii pentru unii angajati

angajati centre servicii socialeangajati dovada vaccincentre rezidentiale ingrijire
Teste COVID-19, obligatorii pentru unii angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
In conformitate cu prevederile art.19 din Legea nr.55/2020, conducatorii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile, prevazute in Nomenclatorul serviciilor sociale, precum si in regulamentele-cadru de organizare si functionare a serviciilor sociale, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 867/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a asigura masurile de continuitate a activitatii pe durata starii de alerta, avand dreptul sa stabileasca programul de lucru al angajatilor, in conditiile legii.
 
Neluarea de catre conducatorii serviciilor de asistenta sociala a masurilor stabilite conform art. 5 alin. (1) lit. e), referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activitatii constituie contraventie, in conformitate cu prevederile art.65 din Legea nr.55/2020 ai se sanctioneaza cu amenda.
 
 
In acest sens, Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
 
Art. I – Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
 
1. Dupa articolul 19, se introduce un articol nou, art. 19^1 care va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 19^1 – (1) In aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d), referitoare la masuri de protectie a vietii si pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sanatatii persoanelor, pe perioada starii de alerta, in functie de incidenta cazurilor din judet/localitate, comunicata de comitetul judetean pentru situatii de urgenta si al municipiului Bucuresti, furnizorii de servicii sociale publici si privati solicita personalului din centrele rezidentiale prevazute la art. 19 care, in desfasurarea activitatii, are contact cu persoanele beneficiare, dupa caz:
 
a) dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinarii cu prima doza, dupa caz;
 
b) adeverinta emisa de medicul de familie sau medicul curant prin care se certifica existenta unor afectiuni care reprezinta contraindicatie la vaccinare;
 
c) rezultatul negativ saptamanal pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in urma efectuarii unui test antigen rapid;
 
d) dovada ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.


(2) Costurile aferente testarii, in vederea prezentarii dovezii prevazuta la alin. (1) lit. c), se suporta de angajat.
 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale si pentru persoanele care nu au incheiat schema completa de vaccinare/se afla in perioada dintre prima si a doua doza, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti asigura testele antigen rapide necesare testarii acestora.


(4) Neprezentarea de catre angajati, a documentelor prevazute la alin. (1) lit. a)-c), dupa caz, conduce la interzicerea accesului in centrele de servicii sociale, sau, dupa caz, interzicerea desfasurarii activitatilor care presupun contactul cu persoanele beneficiare.
 
(5) In aplicarea prevederilor alin. (4), furnizorul de servicii sociale poate dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporara, in conditiile legii, a atributiilor din fisa postului.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii si Legea dialogului social 2023


NOU: Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in  format tiparit!

Prevederile Codului muncii au fost modificate prin acte normative recente, cum ar fi Legea nr. 283/2022, care a introdus schimbari privind contractul individual de munca, regulamentul intern sau timpul de munca, precum si o serie de noi drepturi ale salariatului

La fel, Legea nr. 367/2022 a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii schimba multe lucruri din vechea legislatie si vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajati centre servicii socialeangajati dovada vaccincentre rezidentiale ingrijire

Data aparitiei: 01 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Teste COVID-19, obligatorii pentru unii angajati Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Societate cooperativa. Conventie de munca. CIMIntrebare: Societatea Cooperativa Mestesugareasca X, are in totalitate 12 angajati: Un nr de 11 angajati au contract individual de munca (CIM) si 1 angajat are conventie individuala de munca (CIV specifica cooperatiei) Angajatul cu CIV are functia de administrator dar este si unul din cei 5 asociati aii Societatii Cooperative Mestesugaresti X Intrebare: Poate angajatul sa ramana asociat la SCM X dar sa treaca de la la CIV la CIM cu transmitere in Revisal? Cum trebuie procedat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata dupa CCCIntrebare: Avem o salariata care are contractul de munca suspendat pentru Concediu crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani - pentru al 2-lea copil, suspendare care expira la data de 07.07.2023. Salariata ne anunta ca ar fi insarcinata cu al 3 -lea copil si ne intreba daca putem sa o trecem in concediu fara salariu pana la data cand va naste copilul al 3 lea? Mentionam ca NU a prezentat pana in prezent un document de la medicul de familie ca ar fi insarcinata. Va rugam sa ne spuneti, cum ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]