Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lansat spre dezbatere publica Legea asistentei sociale.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1 – (1) Prezenta lege reglementeaza cadrul general de organizare, functionare si finantare a sistemului national de asistenta sociala in Romania.
(2) Scopul prezentei legi este de a crea cadrul legal si institutional unitar si coordonat care sa asigure conditiile adecvate pentru elaborarea si implementarea politicilor publice din domeniul asistentei sociale.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Art. 2 – (1) Sistemul national de asistenta sociala reprezinta ansamblul de institutii, masuri si actiuni prin care statul reprezentat de autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si societatea civila intervin pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale situatiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor sau comunitatilor.
(2) Sistemul national de asistenta sociala intervine subsidiar sau, dup caz, complementar sistemelor de securitate sociala si se compune din sistemul de beneficii sociale si sistemul de servicii sociale.
(3) Asistenta sociala, prin masurile si actiunile specifice, are in vedere dezvoltarea capacitatilor individuale, de grup sau colective pentru asigurarea nevoilor sociale, cresterea calitatii vietii si promovarea principiilor de coeziune si incluziune sociala.
(4) Masurile si actiunile de asistenta sociala sunt dispuse astfel incat:
a) beneficiile si serviciile sociale sa constituie un pachet de masuri corelate si complementare;
b) serviciile sociale sa primeze fata de beneficiile sociale in cazul in care efectul asupra beneficiarilor este similar;
c) sa fie evaluate din punct de vedere al eficacitatii si eficientei lor pentru a fi permanent adaptate si ajustate la nevoile reale ale beneficiarilor;
d) sa contribuie la insertia pe piata muncii a beneficiarilor;
e) sa previna si sa limiteze orice forma de dependenta fata de ajutorul acordat de stat sau de comunitate.
(5) Beneficiile sociale si serviciile sociale sunt reglementate prin legi speciale.
Cititi aici tot continutul proiectului de lege.