Proiect de Lege: modificare Alocatia pentru copii

Proiect de Legealocatia de stat pentru copiialocatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Muncii a pus in dezbatere un Proiect de Lege privind alocatia de stat pentru copii.
 
Prin proiectul de lege se modifica Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile. Ca principale prevederi ale proiectului de act normativ mentionam:
 
a) Reglementarea cuantumului alocatiei de stat prin raportare la indicatorul social de referinta prin aplicarea unui indice social de insertie:
 
- 0,4 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, respectiv 200 lei;
- 0,084 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, respectiv 42 lei;
- 0,168 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap, respectiv 84 lei.
 
b) stabilirea clara a regulilor de acordare a alocatiei de stat pentru copii pentru copiii cetatenilor romani precum si cetatenilor altor state care au domiciliul sau resedinta in Romania.
 
c) reglementarea punctuala a situatiei in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, caz in care plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni, dar numai daca alocatia se solicita pentru prima data.
 
Puteti citi mai jos cum arata acest Proiect de Lege
 
LEGE pentru modificarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege Art. I - Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata cu modificari si completari in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 300 din 7 mai 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”Art. 2. – (1) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii cetatenilor romani, care au domiciliul sau resedinta in Romania si care nu au rezidenta stabilita in alta tara impreuna cu copiii lor.
 
(2) Alocatia de stat pentru copii se acorda si pentru copiii ai caror parinti, cetateni romani, si-au stabilit rezidenta in alta tara, in situatia in care acesti copii au domiciliul sau resedinta in Romania si au stabilit un alt reprezentant legal in Romania.
 
(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si copiilor cetatenilor romani care isi insotesc parintii aflati in misiune permanenta in strainatate.
 
(4) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii persoanelor care nu au cetatenie romana si ai persoanelor fara cetatenie, rezidenti, in conditiile legii, in Romania, daca locuiesc impreuna cu parintii.
 
(5) Prevederile alin.(1)-(3) se aplica cu respectarea Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L166/1 din 30.04.2004 si Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.1284 din 30.10.2009.
 
2. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
” Art. 3 - (1) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
 
a) 0,4 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
 
b) 0,084 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani;
 
c) 0,168 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap, in baza art. 58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare .
 
(2) Titular al dreptului la alocatia de stat pentru copii este copilul.
 
(3) Alocatia de stat pentru copii, prevazuta la alin.(1) lit.a) se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie, prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr.132/2011.”
 
3. La articolul 4, alineatul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”(3) Pentru copiii pentru care s-a stabilit masura de protectie speciala prevazuta la art. 58 alin.(1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile ulterioare, alocatia de stat pentru copii se plateste numai in cont personal, in cuatumurile prevazute la art. 3, pentru copiii cu handicap neaplicandu-se prevederile art. 58 alin.(8) din Legea nr.448/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
4. La articolul 6, alineatul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni, pentru situatia in care alocatia se solicita pentru prima data.”
 
5. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
” (1) Persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii sunt obligate sa comunice orice schimbare in componenta familiei sau a domiciliului/resedintei care pot determina incetarea sau modificarea acordarii drepturilor de alocatie de stat pentru copii, in termen de cel mult 15 zile de la aparitia acestora, inclusiv situatia in care cetatenii romani isi stabilesc rezidenta in alta tara impreuna cu copiii lor.”
 
6. In tot cuprinsul legii, sintagma ”directii de munca si protectie sociala judetene, respectiv Directia de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti„ se inlocuieste cu sintagma ”agentia judeteana pentru prestatii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti” iar sintagma ”directii teritoriale” se inlocuieste cu sintagma ”agentii teritoriale”.
 
Art. II – In termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va supune aprobarii prin hotarare a Guvernului modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.577/2008.
 
Art. III - (1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2012.
 
(2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga orice alta prevedere contrara.
 
(3) Pana la implinirea termenului prevazut la alin.(1) Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale are obligatia de a lua masurile administrative necesare pentru implementarea prevederilor prezentei legi.
 
Art. IV - Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata in Monitorul Oficial Partea I, nr.300 din 7 mai 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege se va republica, dandu-se textelor o noua numerotare.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Proiect de Legealocatia de stat pentru copiialocatie

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de Lege: modificare Alocatia pentru copii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]